Jekić (SSP): Kragujevčani osuđeni na železničku stanicu i prugu iz 19. veka 1Foto: GrO SSP Kragujevac

 

Povodom katastrofalnog stanja u kome se, ne godinama već decenijama, nalazi železnička stanica u Kragujevcu reagovao je i Gradski odbor Stranke slobode i pravde.

– Ove godine obeležavamo mali jubilej, tačno je 10 godina prošlo od obećanja SNS-a da će obnoviti železničku stanicu u Kragujevcu. Železnička stanica koja je izgrađena pre 138 godina ostala je zaglavljena u prošlosti i izložena zubu vremena. Objekat koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture je nekad bio ponos Kragujevčana. Danas se na žalost ovim objektom ne ponose Kragujevčani, nebriga o ovom objektu izaziva tugu i bes. Da li će se nadležni dozvati pameti i sprečiti dalje propadanje železničke stanice? Ministre Vesiću, da li železnička stanica treba ovako da izgleda?, upitao je Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP i predsednik GrO Stranke slobode i pravde Kragujevac.

On podseća da obećanja za rekonstrukciju pruge od Kragujevca do Kraljeva Kragujevčani slušaju poslednje četiri godine, a ko želi da se vrati u prošli vek vožnja ovom prugom mu to i garantuje. Prosečna brzina na ovoj deonici je oko 30 kilometara na sat.

– Možda je vlast htela da iskoristi ovu relaciju kao turistički potencijal, sarkastičan je Jekić.

Jekić (SSP): Kragujevčani osuđeni na železničku stanicu i prugu iz 19. veka 2
Da li Kragujevčani zaslužuju stanicu i prugu „zaglavljenu” u pretprošlom veku – Dalibor Jekić Foto: GrO SSP Kragujevac

Novo obećanje je došlo pre sedam dana od predsednika Vučića da deonicu od Kragujevca do Kraljeva treba modernizovati i da će radovi uskoro krenuti.

– Kragujevčani su opet zabrinuti jer su čitali ustavna ovlašćenja predsednika i nigde nisu našli da je on zadužen za to. Predsedniče, pošto mi znamo da se Vi za sve pitate, mi iz Stranke slobode i pravde jesmo za modernizaciju pruge, ali ne na postojećoj trasi jer ona prolazi kroz sam centar grada. Prugu treba izmestiti van centra grada i na taj način omogućiti razvoj grada preko Lepenice koji se decenijama i neopravdano ne razvija kao drugi delovi Kragujevca, smatra Jekić.

Po njegovim rečima (i, ne samo njegovim) modernizacijom pruge na postojećoj trasi će doći do povećanja brzine koja je potencijalna opasnost za građane, a sa druge strane nije normalno da kroz centar grada prolaze kompozicije koji prevoze opasne materije.

– Kragujevčani očekuju da se ponovo ponose svojom železničkom stanicom, žele modernu prugu koja neće prolaziti kroz sam centar grada, zaključio je Dalibor Jekić, iskoristivši ovu priliku da pita ministra Vesića „da li će i dalje ova železnička stanica i pruga ostati zaglavljeni u vremenu i na slepom koloseku?”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari