Revolt ratara zbog licitacije 1Licitacija u Zrenjaninu Foto: Savez udruženja poljoprivrendika Banata

I pre nego što je počela, licitacija državnog poljoprivednog zemljišta u Zrenjaninu izazvala je gnev ratara.

Revoltirani poljoprivrednici iz Banatskog Despotovca demonstrativno su napustili skup organizovan na sportskom stadionu u Karađorđevom parku. Nezadovoljni onim što im je Gradska komisija za poljoprivredno zemljište ponudila, opštinarima poručuju da sami obrađuju lošu zemlju koju su namenili poljoprivrednicima.

-Od 750 hektara koliko pripada ovoj katastarskoj opštini, nama ratarima ostavljeno je svega 30 hektara i to zemlje veoma loše klase, pete i šeste.  Ostala zemlja podeljena je stočarima i to iz drugih katastarskih opština, ne znamo po kom osnovu. U našem mestu živi grupa mladih poljoprivrednika koji žive isključivo od ratarstva, oni gube perspektivu kada nema zemlje. Zato licitaciju bojkotujemo a preostale oranice neka obrađuje opština – izjavio je Duško Vučen, poljoprivrednik iz Banatskog Despotovca.

Ni ratari iz Botoša nisu učestvovali na licitaciji a razlog za to je činjenica da u njihovoj katastarskoj opštini nije završena komasacija. Za površine u Ečki, Čenti, i drugim mestima licitirao je po jedna učesnik. U Elemiru je 200 hektara najbolje zemlje otišlo po početnoj ceni od 18.000 i 20.000 dinara.

-To su dogovoreni zakupci. Većina zemljišta je već dodeljena stočarima na duži period, i tu je igra oko ove licitacije jer se prave kompleksi i do 30 hektara, a posle oni tu zemlju daju u podzakup ili ustupaju. Oni sakrivaju parcele tako što vezuju recimo za smetlište, kao u Botošu, pa to niko neće da uzme – objašnjava jedan od nezadovoljnih poljoprivrednika.

U Savezu udruženja poljoprivrednika Banata kažu da je lista parcela koje se daju na licitaciji u zakup pokazatelj dokle se otišlo u brizi za poljoprivrednike. Kažu da je najbolje zemljište sklonjeno za takozvane investitore, dok se ostatak raspoređuje tako da pravim ratarima ostaje lošija zemlja, pašnjaci, slatine, ritovi vezani sa šumama, putevima i neobradivim površinama. Iz gradske komsije poručuju da licitacije idu svojim tokom.

– Zemlja koja nije izlicitirana u prvom, naći če se u drugom krugu. Prvi krug licitacija traje do 3. aprila. Ovo je prvi put da se licitacija održava na otvorenom prostoru – poručuje Stojan Kralj, šef odseka za poljoprivredu Gradske uprave Zrenjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari