RTB Bor Kinezima, Resavicu dati rudarima 1Foto: FoNet

Fiskalni savet opasnost za finansijsku stabilnost Srbije, između ostalog, vidi i u rudarskom sektoru, odnosno u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

Razlog je što „Resavica“ u potpunosti zavisi od državnih subvencija zbog nerentabilnosti nekoliko rudnika u svom sastavu, a RTB Bor je i nakon otpisa najvećeg dela obaveza i dalje zadužen za 300 miliona evra što uz jednu godinu grejs perioda mora da anulira u predstojećih osam.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže za Danas da je situacija u ta dva preduzeća različita i da bi je trebalo rešavati shodno konkretnim okolnostima u svakom od njih.

– Kad je reč o RTB Bor, mora se naglasiti da je osnovni problem sa kojim se on suočava nesposobno rukovodstvo. Radi se o preduzeću koje ima perspektivu i da bi ono izašlo iz problema u kojima se sada nalazi potrebno je tražiti strateškog partnera. Smatram da bi država trebalo da baci akcenat na to i da bi prvenstveno partnera trebalo da traži među nekoj od kineskih kompanija. Ako bi do toga došlo, u RTB Bor bi se stvorili uslovi za profitabilno poslovanje i mogao bi da normalno nastavi sa radom – smatra Pavlović.

Naš sagovornik ističe da je u poslednjih 10 godina država, odnosno građani Srbije, „Resavicu“ pomogla sa oko 200 miliona evra subvencija.

– Takva situacija je u potpunosti neodrživa i sa tom praksom treba prestati. Kada bih ja bio u prilici da odlučujem šta treba uraditi sa rudnicima u sastavu „Resavice“, nikako se ne bih odlučio za varijantu da se ti rudnici prodaju za jedan evro, pa ako ih niko neće, da se radnici otpuste. Ono što bi država trebalo da uradi je da zaposlenima u „Resavici“ prepusti rudnike koje bi pretvorila u akcionarsko društvo. Radnici bi bili jedini akcionari i na taj način bi faktički rukovodili „Resavicom“. Oni bi kao poslodavac mogli da angažuju profesionalan menadžment koji bi rukovodio rudnicima i ako su neki od njih, kako se tvrdi, rentabilni i mogu da opstanu, zašto im ne dati šansu da se nešto tako ostvari – smatra Pavlović.

Podsećanja radi, sindikalci u „Resavici“ se zalažu za to da nijedan rudar iz četiri rudnika koja će zbog nerentabilnosti biti zatvorena u narednih nekoliko godina, ne bude otpušten. Sindikalci smatraju da za njih ima posla u preostalih pet rudnika „Resavice“, a da treba da odu samo oni koji žele u prevremenu penziju. Stav sindikalaca u „Resavici“ je da među jamskim radnicima u tom preduzeću nema viškova. Ima ih, međutim, u administraciji, te za one koji su prekobrojni traže da država pripremi socijalni program uz adekvatne otpremnine.

Niske otpremnine

U Sindikatu radnika JPPEU „Resavica“ negiraju spekulacije koje su se pojavile u medijima da je oko 1.500 zaposlenih u tom preduzeću višak i tvrde da je taj broj znatno manji a protive se i otpremninama od 200 evra po godini radnog staža, smatrajući da su suviše niske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari