Rusi najveći akcionari Agrokora, Todorić ostaje bez ičega 1Foto: EPA-EFE/ ANTONIO BAT

Nagodba poverilaca Agrokora izgleda da se privodi kraju i već je završen nacrt modela po kome će se raspodeliti vlasništvo u Novom Agrokoru u kome više po svemu sudeći neće biti mesta za Ivicu Todorića.

Naime, prema nacrtu nagodbe, kako izveštavaju hrvatski mediji, ruske banke Sberbank i VTB bi trebalo da dobio udeo od oko 44 odsto, od čega oko 30 odsto Sberbanka koja je i najveći poverilac Agrokora. Na ovaj način će Rusi, čiji je ambasador dao izjavu da je zadovoljan dogovorom, imati najveće, ali ne i većinsko učešće u kompaniji. Vlasnici obveznica Agrokora bi trebalo da dobiju udeo od 23 do 25 odsto, a među njima najveći američki investicioni fond Najthed 12 odsto. Inače Ivica Todorić, vlasnik Agrokora podneo je brojne tužbe protiv ljudi iz vlasti koje optužuje da rade za Najthed i da im omogućavaju ogromnu dobit pošto su uložili 530 miliona evra u obveznice Agrokora, a dobiće isplatu od 1,06 milijardi evra kada se obnovi kredit od milijardu evra kojim je prošle godine sprečen stečaj Agrokora. Pošto je pred Ustavnim sudom Hrvatske zahtev za određivanje ustavnosti Leks Agrokora, Todorić se uzda da će ovaj zakon, koji je sam prihvatio, ali kako tvrdi, pod prinudom, biti proglašen neustavnim, a onda namerava da tuži Najthed za nadoknadu štete koju procenjuje na oko dve milijarde evra.

Oko osam odsto nove kompanije koja će preuzeti imovinu starog prezaduženog Agrokora od koga poverioci potražuju oko 7,6 milijardi evra trebalo bi da ide hrvatskim bankama, a toliko i dobavljačima. Oni će imati pravo i na naplatu nekih potraživanja, ali ne više od ukupno 80 miliona evra. Nova kompanija imaće sedište u Holandiji budući da je većina poverilaca iz inostranstva.

Juče se oglasio i Ivica Todorić u intervjuu televiziji N1 u Londonu gde će se 20. aprila odlučivati o tome da li će biti izručen Hrvatskoj. On je izjavio da su dugovi „smejurija“, da su u 2016. porasli za samo dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, da su svi bili reprogramirani i da kompanija uopšte nije imala problem sa likvidnošću. On se osvrnuo i na kupovinu Merkatora uz komentar da je to možda bila greška, jer je milione potrošio na preuzimanje ove kompanije. Zanimljivo je da je Todorić ustvrdio da su jemstva koja su davale njegove kompanije bila nezakonita, odnosno bez odluka skupštine kompanije, ali da on to nije znao, a da su pravnici pogrešili.

U slučaju pojedinačnih preduzeća iz grupe Agrokor, ona čija je imovina manja od obaveza biće u stopostotnom vlasništvu poverilaca, dok će preduzeća u inostranstvu, među kojima su i ona u Srbiji u kojima nema vanredne uprave, biti pod kontrolom poverilaca u onoj meri u kojoj je Agrokor bio njihov vlasnik.

Peruško: Savetnici nisu skupi

Fabris Peruško, vanredni upravnik Agrokora koji je na tom mestu zamenio Antu Ramljaka nakon što je ovaj pod pritiscima dao ostavku u februaru, izjavio je da su ključni elementi nagodbe dogovoreni i da će naredna tri meseca koja je privredni sud dao za zaključenje nagodbe biti iskorišćena za tehničku i pravnu finalizaciju sporazuma. Mada je Ramljak dao ostavku zbog optužbi da je za savetnika angažovao firmu u kojoj je radio zbog čega su u javnosti posebno kritikovane provizije brojnih konsultanata, Peruško je rekao da su u stvari troškovi savetnika ispod jedan odsto potraživanja, dok je prosek u drugim slučajevima bio od jedan do tri odsto. On je u gostovanju na HRT izjavio da akcionari Agrokora nisu deo nagodbe, ali da neće biti izostavljeni i da će vlasnici firmi dobiti ono što ostane kad se poverioci naplate. Međutim, on je istakao da su dugovi veći od imovine Agrokora tako da je jasno da su vlasnici, a pre svega Todorić, ostali bez Agrokora i svih njegovih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari