SAD prepreka za Turski tok 1Foto: EPA/ SEDAT SUNA

Iako naši političari ozbiljno razmišljaju o izgradnji gasovoda Turski tok koji bi prolazio i preko teritorije Srbije sve su prilike da je reč o projektu na „dugačkom štapu“ zbog toga što se njegovoj realizaciji protive Sjedinjene Američke Države.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije, izjavio je nedavno da srpska strana ozbiljno razmatra izgradnju Turskog toka, ali je dodao i to da „da li će ga biti ne zavisi od Srbije“ to jest da taj gasovod „prvo mora da prođe kroz Bugarsku pa onda Srbiju“. Ministar Antić je podsetio da se u Srbiji ozbiljno radi na gasnoj interkonekciji između Niša i Dimitrovgrada te da se prate gasni terminali u Grčkoj na koje bi Srbija mogla da se priključi preko interkonekcije između Grčke i Bugarske.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe da su želje jedno, a realnost nešto sasvim drugo i da u konkretnom slučaju sve zavisi od aspiracija SAD.

– Naši političari često žele da stvore sliku u javnosti kako rade na realizaciji važnih projekata mada u praksi to nije tako. Takav je slučaj i sa izgradnjom Turskog toka kroz evropske zemlje. Jasno je kao dan da tu ništa ne zavisi od Srbije. Ne verujem da će tako brzo biti realizovana izgradnja Turskog toka. Razlog je protivljenje SAD koje vrše žestok pritisak na Evropsku uniju da ne sprovodi bilo kakve energetske projekte sa Rusijom. Bez obzira što je potrošačima u EU potreban ruski gas koji bi se dopremao Turskim tokom, ne verujem da će ni EU ni Bugarska odigrati drugačije kada je reč i izgradnji tog gasovoda od onog što smatra Vašington. Zbog protivljenja SAD je zaustavljen Južni tok a poznato je da se Vašington protivi i izgradnji Severnog toka 2 – objašnjava Vuletić.

Naš sagovornik dodaje da bi situacija mogla da se promeni za šest do sedam godina što bi stvorilo uslove za izgradnju Turskog toka. – U međuvremenu će SAD izgubiti svoj globalni politički značaj u odnosu na zemlje koje smatra rivalima i to će otupiti oštricu njenih pritisaka i omogućiti realizaciju poput projekata o kome govorimo Što se Srbije tiče za nas bi izgradnja Turskog toka bila veoma važna svar naročito ako ruski državni gigant Gasprom prekine snabdevanje potrošača gasa u Evropi preko Ukrajine. U tom slučaju naša zemlja će biti snabdevena dovoljnim količinama gasa – ističe Vuletić.

Danijel Cvjetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, takođe smatra da su SAD najveća prepreka za izgradnju Turskog toka. – Nema dileme da će Vašington sa svoje strane učiniti sve kako Turski tok ne bi bio izgrađen. Jednostavno SAD ne žele slobodno tržište već monopol pa je to slučaj i u ovom segmentu. Što se tiče srpske strane jasno je da od njene volje ništa ne zavisi i da može samo da čeka da se na globalnom nivou nešto promeni. Da je reč o političkom pitanju jasno ukazuje činjenica da bi ne samo Turski tok već i svi drugi gasni projekti poput Južnog toka mogli lako da budu realizovani samo u slučaju da dođe do dogovora zapadnih zemalja sa jedne i Rusije sa druge strane – zaključuje Cvjetićanin.

Podsećanja radi, Turski tok je predviđen kao gasovod za potrebe Turske kojim bi se distribuirao ruski gas. Postoji mogućnost da se taj projekat proširi i na snabdevanje evropskih zemalja ali je prethodno potrebno da Evropska unija promeni svoj stav o izgradnji zajedničkih gasnih projekata sa Moskvom koja je u ovom trenutku stopirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari