Samo u Kostolcu ulog milijardu evra 1

U konferencijskoj sali preduzeća „TE-KO Kostolac“ održana je edukativna radionica za novinare kako bi predstavnici medija bili što potpunije upoznati sa planovima ovog energetskog giganta, od kojih je realizacija pojedinih već u toku.

Najviše reči je bilo o velikom investicionom ciklusu EPS-a po pitanju modernizacije i izgradnje proizvodnih kapaciteta, sa posebnim akcentom na investicije u Kostolcu, beleži portal ebranicevo.

Ulaganja samo u tri ovdašnja projekta dostižu milijardu evra. Izgradnja novog termo bloka „Kostolac B3“ snage 350 megavata, trenutno je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru i prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi u Srbiji nakon trideset godina. Ukupna vrednost projekta je, da podsetimo, 715 miliona dolara i uključuje i opremu za povećanje proizvodnje na kopu Drmno za jednu trećinu, odnosno, na oko 12 miliona tona godišnje. Treći blok termoelektrane „Kostolac B“ proizvodiće 2,5 milijardi kilovat časova godišnje i povećati EPS-ove kapacitete za oko 5 odsto. Ukupno 85 odsto novca za finansiranje projekta obezbeđeno je iz dugoročnih kredita kineske Eksim banke, dok 15 odsto sredstava obezbeđuje EPS. Rok otplate je 20 godina, uključujući grejs period od sedam godina i fiksnu kamatu od 2,5 odsto godišnje.

EPS će tako dobiti moderan, efikasan blok koji će ispunjavati sve domaće i evropske ekološke kriterijume i dugoročno će povećati sigurnost srpskog energetskog sistema. Započeti su pripremni radovi za izgradnju dimnjaka i sistema za hemijsku pripremu vode.

Projekat u Kostolcu realizuje se na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture, koji je potpisan 21. avgusta 2009. godine. Paket projekat okvirno je ugovoren 2010. godine sa kompanijom CMEK (China Machinery an Engineering Corporation), jednom od dve najveće kineske kompanije iz oblasti energetike i odvija se u dve faze. Izgradnja bloka B3 deo je druge faze realizacije projekta, uz povećanje proizvodnje kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, da bi se obezbedile dovoljne količine uglja za novi blok. Izgradnja novog termo bloka „Kostolac B3“ planira se prema najstrožim evropskim standardima i tehničkim propisima. Ugovorom je predviđeno i da sva oprema koja će biti ugrađena u novi blok ispuni evropske normative kvaliteta.

Izgradnja novog, šestog jalovinskog sistema na kopu „Drmno“, počela je u januaru 2017. U TE „Kostolac B“, u okviru prve faze projekta završene su revitalizacije blokova B1 i B2, koji sada proizvode električnu energiju ukupnom snagom od 700 megavata i izgrađeno je novo postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova. Tok realizacije projekta predstavio je Željko Lazović, rukovodilac portfolija projekta u „Elektroprivredi Srbije“.

„Zeleni megavati“ iz 20 vetrogeneratora

EPS razvija i projekte obnovljivih izvora energije. U toku je priprema izgradnje prvog vetroparka snage 66 MW u Kostolcu, vrednosti oko 100 miliona evra. Ukupno 20 vetrogeneratora biće podignuto na zatvorenim kopovima i odlagalištima Ogranka „TE-KO“ Kostolac. Očekivana godišnja proizvodnja je oko 150 miliona kilovat sati, što je dovoljno za snabdevanje 30 hiljada domaćinstava. Realizacija projekta biće delom finansirana iz kredita, od 80 miliona evra, Nemačke razvojne banke (KfW). Izgradnja vetroparka treba da počne 2019. godine, a proizvodnja električne energije 2020. godine. O vetroparku Kostolac, kompleksnom i važnom projektu, govorio je Dragoslav Cicović, rukovodilac.

Nove investicije na nivou EPS

Pored Kostolca, EPS investira i u svoju najveću Termoelektranu TENT A u Obrenovcu, za izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka, što će smanjiti emisiju sumpornih gasova bar za jednu devetinu. Vrednost investicije je oko 167 miliona. U modernizaciju sistema za transport i deponovanje pepela na svih šest blokova TENT A, EPS ulaže 66 miliona evra. Biće revitalizovana i sva četiri agregata hidroelektrane „Zvornik“, što će dovesti do povećanja proizvodnje za 30 odsto. Vrednost investicije je 63 miliona evra i biće završeni do kraja 2019. godine. U obnovu malih hidroelektrana EPS investira oko 33 miliona evra. Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija 13 malih hidroelektrana, ali i i izgradnja dve nove male hidroelektrane na postojećim branama „Ćelije“ i Rovni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari