Samostalni sindikat: Fijat u Kragujevcu ignoriše zahteve radnika i krši zakon 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Samostalni sindikat kragujevačke fabrike Fijat plastik saopštio je da je izvesna „eskalacija“ radničkog protesta jer poslovodstvo Fijat Krajsler automobila (FCA) Srbija, sestrinske kompanije za koju rade delove, i dalje ignoriše njihove zahteve i naloge inspekcije rada.

„Radikalizacija protesta podrazumeva preduzimanje svih raspoloživih pravnih radnji protiv našeg poslodavca, kao i prelivanje protesta na ulicu, na koji će biti pozvani da nam se pridruže svi radnici FCA grupe i kooperanata, čim se za to steknu epidemiološki uslovi“, poručili su iz jedinog reprezentativnog sindikata Fijat plastika.

Radnici Fijat plastika su u štrajku više od dva meseca jer su nezadovoljni smanjenjem zarada i kršenjem njihovih prava.

„FCA Srbija zloupotrebljava neradne dane u koordinaciji sa poslovodstvom Fijat plastika, sa namerom da se štrajkači finansijski iscrpe i odustanu od štrajka, što se, naravno, neće desiti“, poručili su iz fabričkog sindikata.

Dodaju da je menadžment Fijat plastika, sledeći primer FCA Srbija, odbio da u zakonskom roku dostavi radnicima važeći Pravilnik o radu i oglušio se o naloge inspekcije rada, jer nije dostavio Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mesta, kao i Ovlašćenja o zastupanju, što je zakonom obavezan.

U sindikatu su ocenili i da je poziv radnika kragujevačkog Fijata na rad u Slovačku „neprimeren i nepošten“.

Saopštili su da su uslovi daleko od zadovoljavajućih „i čak gori“ nego preko raznih agencija koje se time bave.

„Pitamo se, da li je Fijatu omogućeno korišćenje svih mogućih subvencija da bi obezbedio posao za ljude koji žele da ostanu u Kragujevcu i u Srbiji ili da glumi dilera jeftine radne snage“, navode u sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari