SB: Srbija bi uz ambiciozne reforme mogla do stope rasta od sedam odsto godišnje 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Srbija bi mogla da ostvari dugoročni rast od sedam procenata godišnje i da udvostruči dohodak po glavi stanovnika u narednih deset godina ukoliko bude sprovela novi ambiciozan program reformi, ocenjeno je u Ekonomskom memorandumu za Srbiju „Nova agenda za privredni rast Srbije“ Svetske banke (SB), koji je predstavljen danas.

„Da li je realno da Srbija ostvari rast od sedam odsto godišnje? Aposlutno da.“, rekla je direktorka za Zapadni Balkan SB Linda Van Gelder na predstavljanju izveštaja.

Ona je navela da razume skepsu da li je tako nešto moguće, ali je podsetila da je Srbija već sprovela program ambicioznih i složenih reformi.

Van Gelder je ocenila da bi u uslovima rasta svetske privrede za Srbiju izazov bio da sprovede program koji bi omogućio rast na duži rok, a koji bi bio usmeren na povećanje ulaganja i produktivnosti i program kojim se podstiče pristup bolje plaćenim poslovima.

Prema njenim rečima, za rezultate izveštaja je zainteresivan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa kojim se juče sastala u prisustvu premijerke Ane Brnabić, a koji je zatražio da tim SB sarađuje sa Vladom Srbije na izradi akcionog plana za privredni rast Srbije.

Dodala je da je Vućić tražio da se sastane sa predstavnicima SB do kraja decembra, kako bi dobio dodatne informacije.

Direktorka globalne prakse u SB Galina Andronova Vinselet navela je da bi rast od sedam procenata omogućio bilo kojoj zemlji omogućiti da svaka zemlja udvostruči dohodak.

„Održavanje sedam odsto rasta je težak posao, ali nije nemoguć zadatak za Srbiju“, navela je Andronova Vinselet.

Kako je dosdala, ukoliko bi rast bio pet odsto godišnje, dohodak po glavi stanovnika bi se udvostručio ali za oko 15 godina.

Na pitanje novinara da li je u Evropi zabeležen rast od sedam procenata na duži period, nakon Drugog svetskog rata, ona je kazala da nije bilo takvog primera.

„Održavanje sedam odsto rasta svake godine u periodu od 10 godina nismo videli u Evropi, ali to ne znači da Srbija ne može da ga dostigne“, ocenila je Andronova Vinselet.

Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović podsetio je da BDP Srbije u realnim iznosima na nivou od pre raspada Jugoslavije.

„Mi smo ove godine otprilike na novou iz 1990. godine, pa je naše početna osnova veoma niska i u tom smislu smatramo da su moguće značajno brže stope rasta“, rekao je Šestović.

On smatra da Srbiji tek sledi pravi oporavak i povećanje obima ekonomske aktivnosti u odnosu na ono gde je bila pre 30 godina.

„Ove stope rasta o kojima pričamo su vrsta ambicije i cilja“, kazao je on i istakao da im treba pristupiti sa ambicijom i optimizmom.

Na pitanje novinara da li su stručnjaci SB prilikom pravljenja izveštaja bili svesni da su naredne godine u Srbiji redovni izbori, šef Kancelarije SB u Srbiji Stiven Ndegva naveo je da su to delimično uzeli u obzir.

On je naveo da izbori obično usporavaju ekonomske aktivnosti, ali i istakao da je jako bitno da se prihvati nova privredna agenda.

„Izbori daju priliku za razgovore o ovakvim velikim reformama“, kazao je Ndegva i ocenio da izbori ne moraju da budu remetilački faktor, već vrsta mobilizacije i prilika da se stvori konsenzus u društvu da treba sprovesti novu privrednu agendu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari