Sindikalci najavili žalbu evropskim partnerima zbog mobinga u Juri 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet (arhiva)

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Marković izjavio je danas da će se taj sindikat žaliti evropskim poslovnim partenrima korporacije „Jura“ zbog ometanja sindikalnog organizovanja u leskovačkoj fabrici i mobinga nad predsednikom sindikata te fabrike.

Marković je rekao novinarima u Leskovcu da se taj sindikat žalio svim nadležnim organima u Srbiji, odnosno da je tražio sastanak sa poslovodstvom „Jure“, sastanak sa Inspektoratom, kao i da je pisao ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariji Kisić Tepavčević.

Dodao je da su se obratili i evropskom i svetskom udruženju sindikata metalaca, koja su reagovala i zatražila od „Jure“ da, kako je rekao, prestane sa pristicima, a takođe i poverenici za ravnopravnost Brankici Janković.

„I sada imamo sledeći korak – pisanje svim glavnim partnerima, onima koji uzimaju delove od Jure, a to su Mercedes, Porše, Audi… Da i oni pomognu u ostvarivanju radničkih prava jer i oni imaju sindikate“, najavio je Marković.

On je pojasnio da je predsednik sindikalne organizacije u leskovačkoj „Juri“ Predrag Stojanović dobio u poslednjih nekoliko dana dva upozorenja od menadžera „Jure“ zato što je govorio u lokalnim medijima o pritiscima na radnke i o neprodužavanju ugovora o radu radnicima.

„Naš predsednik sindikata je doživeo jedan klasičan mobing ili jednu klasičnu presiju, ili ono što se dešava u mnogim kompanijama, jeste pokušaj sprečavanja sindikalnog organizovanja“, kazao je Marković.

Podsetio je da Ustav Srbije i zakon daju pravo da neko može da se sindikalno organizuje, ali kako je dodao, taj poslodavac „smatra da je iznad Ustava i zakona i da je jedan jedinstveni“.

Podsetio je i da je Predrag Stojanović dobio dva uzastopna upozorenja uz obrazloženje da je odavao poslovnu tajnu.

„Predrag je iznosio istinu, govorio je o upozorenju koje je dobio, i nije neovlašćeno otkrivao podatke trećem licu jer je govorio o zaposlenima ne o poslovanju poslodavca“, naveo je Marković.

Na konferenciji za novinare Stojanović je ispričao da su posle upozorenja koje mu je upućeno, počeli i pritisci na članove sindikata, tako što je od svakog od 350 članova traženo da se izjasni u kadrovskoj službi da li želi da mu se odbija jedan posto na ime sindikalne članarine.

„Za pozivanjem nema potrebe jer su radnici samim potpisom dali pristanak da im se odbija procenat za sindikat. To je vid zastrašivanja, ljudi se boje, tim pre što im se u pogonu govori da će izgubiti neke benefite ako postanu članovi sindikata. Za tri, četiri dana su mi iz sindikata iščlanili više od pola članova“, kazao je Stojanović.

Sindikalci su prozvali i takozvani Savet zaposlenih u „Juri“, koji deluje kao Udruženje „Južna Koreja za Južnu Srbiju“, optužujući predstavnike tog saveta za diskriminaciju.

„Njihova odluka od 1. aprila 2021. godine da radnici koji su članovi neke sindikalne organizacije i koji ne podržavaju udruženje, gube pravo na benefite koji se dobijaju na osnovu članstva u tom udruženju, je – diskriminišuća“, ocenio je Marković.

On je kazao da to udruženje zapravo finansira poslodavaca i da je ispod te odluke stavljeno desetak potpisa.

„Najveći problem je što naši ljudi, ti lideri, u ime poslodavca ‘šibaju’ i ‘bičuju’ našu radničku klasu“, zaključio je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari