Sindikat PKB: Al Dahra nije prekršila ugovor o broju zaposlenih radnika 1Foto: Pixabay/myrfa

Predsednik Samostalnog sindikata u Poljoprivrednoj korporaciji Beograd (PKB) Milisav Đorđević rekao je danas da novi poslodavac, arapska firma Al Dahra nije povredila krovni sporazum o broju zaposlenih zato što nije obnovila ugovore o radu za oko 300 radnika.

„U sporazumu koji je sklopljen pre potpisivanja ugovora o prodaji PKB navedeno je da Al Dahra obavezna da na kraju prve godine zapošljava 1.000 radnika, a sada ih ima 1.300 od ukupno 1.706 koliko je PKB zapošljavao pre privatizacije“, rekao je Đorđević za Betu.

Kćerka firma kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra osnovana u Irigu u Srbiji kupila je u septembru prošle godine najveći deo imovine PKB zajedno sa oko 17.000 hektara zemlje i stočnim fondom od oko 20.000 grla za oko 120 miliona evra.

Kada je Al Dahra preuzela PKB raskinuti su, kako je Đorđević rekao, ugovori sa svim radnicima i isplaćena im je otpremnina, a nakon toga sa svima su sklopljeni ugovori o radu na pet meseci.

„Sada kada su istekli ti ugovori sklopljeni su sa oko 100 radnika ugovori o radu na neodređeno vreme, a sa ostalima na tri meseca“, podsetio je Đorđević.

Prema kupoprodajnom ugovoru Al Dahra je, kako je rekao, u obavezi da na kraju prve godine ima 500 radnika na određeno vreme i 500 na neodređeno vreme, a na kraju druge godine poslovanja najmanje 1.000 radnika na neodređeno vreme.

Broj radnika se, kako je rekao smanjuje jer se kupuje nova savremena mehanizacija koja može da zameni više ljudi na određenim poslovima.

On je rekao da su radnici znali da neće moći da se prijave na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje zato što su dobili otpremnine po 450 evra po godini staža „pa se sada žale bez osnova“.

Đorđević je rekao da nisu tačne informacije koje prenose neki mediji da je ugašen sektor za proizvodnju povrća jer to nije ni kupila Al Dahra već je ostao u sastavu Korporacije PKB, zajedno sa oko 10.000 hektara zemlje i još nekom imovinom.

„Ugašen je pogon koka nosilja jer je bilo svega nekoliko hiljada komada, a prema ugovoru Al Dahra se prevashodno bavi uzgojem goveda i proizvodnjim mleka“, rekao je Đorđević i demantovao da je ugašen i pogion za proizvodnju stočne hrane PKB-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari