Sindikat nauke: Dekani da zaključe nove ugovore o radu sa istraživačima 1Foto: Sindikat nauke

Pododbor Sindikata nauke Srbije koji okuplja istraživače na fakultetima oformiće pravni tim i radno telo koje će koordinisati aktivnosti u rešavanju problema implementacije Programa institucionalnog finansiranja, dogovoreno je na sednici Pododbora.

„Iako je od usvajanja Programa institucionalnog finansiranja prošlo više od sedam meseci i dalјe veliki broj istraživača koji rade na fakultetima nije zaklјučio nove ugovore o radu u skladu sa ovim programom. Ovim dokumentom je jasno i nedvosmisleno propisano da ugovori o radu za istraživače na fakultetima moraju da budu u trajanju zvanja. I pored toga, dekani pojedinih fakulteta i dalјe odbijaju da sa zaposlenim istraživačima zaklјuče nove ugovore o radu“, naveli su iz sindikata.

Oni poručuju da svi istraživači na fakultetima moraju da budu prepoznati kao ravnopravni deo naučne zajednice i da se ne sme dozvoliti diskriminacija po pitanju prava i obaveza zaposlenih.

„Ne možemo da prihvatimo da pojedini fakulteti i dalјe sprovode praksu tretiranja istraživača kao sezonskih radnika, sa ugovorima o radu koji su u suprotnosti sa propisima i normama kojima se uređuje oblast rada u Srbiji. Zbog toga je Pododbor Sindikata nauke Srbije doneo odluku da pribegne korišćenju svih pravnih mehanizama koji su na raspolaganju kako bi se fakulteti kao poslodavci primorali da poštuju zakone i podzakonske akte kojima se uređuje oblast rada i pitanje statusa istraživača“, naveli su u saopštenju naučnici.

Sindikat je pozvao dekane fakulteta da ne odlažu proces zaklјučivanja novih ugovora o radu, već da što hitnije počnu sa implementacijom Programa institucionalnog finansiranja.

„Pozivamo Vladu Srbiji i resorno ministarstvo da u skladu sa svojim ovlašćenjima obezbede zakonitost u radu i postupanju fakulteta prema zaposlenim istraživačima i spreče dalјe dezavuisanje odluka koje su donete na državnom nivou i koje moraju da budu obavezujuće za sve aktere u ovom procesu. Pozivamo sve istraživače na fakultetima da se jave svojim poverenicima, odnosno direktno Sindikatu nauke Srbije i kampanji „Za dostojanstven rad u nauci“, kako bismo se zajedno izborili za elementarno pravo na ugvor o radu u skladu sa zakonom“, poručili su u saopštenju predstavnici Sindikata nauke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari