Sindikat “Sloga”: Krivična prijava protiv odgovornih u Transcom Worldwide 1

Pravni zastupnik Udruženih sindikata Srbije “Sloga“, Vladimir Todorić, podneo je u ime Sindikalne organizacije „Sindikat Sloga Transcom Worldwide dоо” krivičnu prijavu protiv dvoje odgovornih službenih lica zaposlenih u privrednom drušvu „Transcom Worldwide doo“ , za krivično delo  Sprečavanje političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja.

Kako je saopšteno prijava je podneta  zbog  pretnji zaposlenima da će dobiti otkaz ukoliko se učlane u sindikalnu organizaciju Sloge u toj kompaniji.

Naime, Veljko Petrović, Team Leader i Aleksandar Vidić, Business Manager  u toj kompaniji su više puta pred članovima sindikata i zaposlenima naglašavali da sindikat “Sloga” u  njihovom preduzeću nije reprezentativan, a kada bi se pokrenula tema vezano za kršenje radnih zaposlenih iznosili bi svoje tvrđenje da samo sindikat koji je reprezentativan ostvaruje prava koja su regulisana Zakonom o radu,  što je netačno.

Sloga je ranije upozorila da ogranak švedske multinacionalne kompanije „Transcom Worldwide“ koja posluje u Srbiji vrši najgoru torturu i odmazdu prema članovima sindikata „Sloga“, jer su više puta upozoravali menadžment da se prava zaposlenih drastično krše.

Poslovodstvo je umesto dijalogom odgovorilo odmazdom i u poslednjih mesec dana praktično ugasilo sindikat. Predsedniku sindikata su doneli rešenje o otkazu, dva člana odbora sindikata su otpustili na potpuno nezakonit način, a četvoro proglasili tehnološkim viškom.

O odmazdi i gašenju sindikata kroz otpuštanja  je obaveštena i Inspekcija rada, koja po običaju i ovoga puta nije reagovala zbog politike aktuelnog državnog vrha da se stranim firmama u Srbiji koje upošljavaju radnu snagu ide maksimalno u susret na štetu građana, odnosno radnika Srbije, zaključuju se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari