Sindikat "Sloga": Naši aktivisti u Tisza Automotive izloženi progonu 1Foto: sloga.org.rs

Nakon otvorenog progona i zastrašivanja članova i aktivista Sloge u firmi „Tisza Automotive“ Senta, pogona u Kikindi, poslodavcu se u tom sramnom činu neprimereno priključilo i Ministarstvo rada, saopštili su danas Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

Ta sindikalna centrala izražava nezadovoljstvo i duboko žaljenje što se Ministarstvo rada otvoreno stavilo na stranu poslodavca, priključilo mešanju u unutrašnji rad sindikata, jer se time omalovažava sindikalizam i njegov značaj u socijalnom partnerstvu.

– Umesto da reaguje na očigledno kršenje zakona i gušenje sindikalnih prava i sloboda, Sektor za rad i zapošljavanje pri ministarstvu od nas dopisom zahteva, a pod pretnjom brisanja sindikata „Sloga Tisza Automotive“ iz registra da im dostavimo zapisnik sa osnivačke skupštine, podatke o licima koja su prisustvovala i pristupnice članova, što je potpuni nonsens, jer je sindikat Ministarstvu dostavio svu papirologiju nakon čega je od njih dobio rešenje za rad. Mi smo o problemima u toj stranoj kompaniji na vreme dopisom upoznali i novu ministarku za rad Dariju Kisić Tepavčević, tražili sa njom sastanak i objasnili da se u toj firmi vrši sindikalni progon naših aktivista, međutim, nismo udostojeni odgovora i inspekcijske provere – navode u „Slogi“.

Nadležni u tom sindikatu dodaju da su dva puta tražili sastanak i sa predstavnicima Tisza Automotive, takođe bez odgovora, što pretpostavljamo da ne žele bilo kakav dijalog sa nama, već partnerstvo sa nekim od „poslušnih sindikata“, što mi nismo.

– Još jednom ističemo da se poslodavac i država ne mogu mešati u unutrašnje uređenje sindikata, način izbora njegovih organa i predstavnika, jer je rad sindikata potpuno nezavisan od poslodavca i države, garantovan Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama, a uzimanje izjava pod pritiskom i strahom od otkaza je nezakonito, što ćemo uostalom dokazati i na sudu – zaključuje se u saopštenju „Sloge“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari