Sindikat Sloga osudio masovna otpuštanja radnika Aerodroma Nikola Tesla 1Foto: Beta/AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije osuđuju otkazivanje ugovora o radu za više od 200 radnika tokom vanrednog stanja na aerodromu “Nikola Tesla”, a koje je u sada u vlasništvu koncesionara francuske kompanije “Vansi”.

Kako su objasnili, radi se o radnicima koji su radili na određeno vreme, duži period, neki i po dve – tri godine, nekima još nije istekao ugovor i koji su većinom angažovani ugovorima preko agencije “Manpower” koja od 2008. godine u Srbiji posluje i zarađuje na lizingu i provizijama, odnosno iznajmljivanju radnika i njihove fizičke snage.

„Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ovaj potez osuđuju kao vrlo nehuman čin prema ljudima u vreme zdravstvene pandemije, pružaju punu podršku otpuštenim radnicima i traže preispitivanje odluka o otkazivanju njihovih ugovora o radu“, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali najširu demokratsku javnost na javnu raspravu o preispitivanju uloge agencija za zapošljavanje i njihovoj svrsi.

„One posluju sve više kao paraziti, a ne kao servisna usluga u skladu sa namenom i pravno pozitivnim propisima“, smatraju u sindikatu.

Prema njihovim rečima, rad agencija za zapošljavanje uprkos zakonu se otrgao kontroli, jer se upravo na ovakvim primerima vidi da radnici nemaju zaštitu od strane institucija i vlasti koje bi trebalo da im pomognu i da štite njihova Ustavom garantovana radna prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari