Sindikat Sloga: Prvi maj je svaki građanski protest protiv populističke vlasti 1Foto: Sindikat Sloga

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ danas su saopštili da neće učestvovati u Prvomajskom protestu, koji će sutra u Beogradu organizuju Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“.

„Srpska verzija obeležavanja Međunarodnog dana rada postala je tradicionalni folklor i velika sindikalna prevara čiji je jedini cilj amortizacija radničkog nezadovoljstva u korist države i poslodavaca“, navodi se u saoopštenju „Sloge“.

Dodaje se da „učestvavati u protestu sa sindikatima čiji opstanak isključivo zavisi od milosti države i novca koji ubiraju kroz Socijalno-ekonomski savet (SES), a ne iz članarine, ravno je izdaji sindikalnog pokreta i narastajućeg prekarijata“.

„Umesto tradicionalne prvomajske šetnje i mahanja sindikalnim zastavama, pozivamo ih da istupe iz rada SES-a i prestanu s davanjem legitimiteta vladi i poslodavcima u daljem uništavanju radništva u Srbiji. Verujemo da bi po njihovom istupanju iz SES-a Prvomajski protest u Srbiji imao pun smisao, okupio veliki broj ljudi i bio prekretnica u borbi za poboljšanje radno-pravnog statusa svih zaposlenih u Srbiji“, ocenila je „Sloga“.

Taj sindikat će, kako je navedeno, „nastaviti sa svojim ranije donetim aktivnostima i braniti sve one obespravljene u Srbiji, posebno ugrožene anti-radničkim zakonima, i to svih 365 dana u godini“.

„Posebno smo ponosni što smo kao sindikalna organizacija javno i otvoreno podržali i učestvujemo u građanskim protestima protiv gušenja celog korpusa vladavine prava od strane aktuelne populističke vlasti, a koji se održavaju već nekoliko meseci svake subote u Beogradu i drugim danima širom Srbije“, istakla je „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari