Sindikat Sloga: Neprihvatljivi uslovi rada u firmi "Riamolde" u Leskovcu 1Foto: Shutterstock/DedMityay

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ objavili su danas da su uslovi za rad u portugalskoj firmi „Riamolde – engenharia e sistemas“, ogranak Leskovac, koja se bavi proizvodnjom instalacije za vozila „S“ klase, neprihvatljivi, a da komunikacije sa sindikatom nema.

„Od osnivanja sindikata u junu ove godine, suočeni smo sa nizom problema, uključujući nedostatak direktne komunikacije s menadžmentom i prisilu radnika da preuzimaju obaveze koje premašuju njihove regularne zadatke“, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, problem komunikacije se manifestuje kroz odsustvo odgovora na poslate mejlove i prisustvo menadžmenta u Srbiji, što, istaknuto je, radnike i sindikat stavlja van domaćih zakona.

Navedeno je i da su radnici izloženi „nebezbednim uslovima rada i često se očekuje od njih da obavljaju radne zadatke namenjene za više osoba“.

„Uprkos našim nastojanjima da uspostavimo kontakt i predočimo probleme, predsednik našeg sindikata Nikola Aleksić do sada nije uspeo da stupi u komunikaciju s poslodavcem, jer se sva komunikacija svodi preko poslovođe koji kaže da nema ovlašćenja da potpiše bilo kakav dokaz o prijemu već sve šalje mejlom i čeka odgovor iz Portugala. Dakle, radnici rade, a menadžent u Srbiji ne postoji“, piše u saopštenju.

Ukazano je da je, iako komunikacija ne postoji, stalno insistiranje sindikata na dijalogu sa menadžmentom rezultiralo disciplinskim postupkom i upozorenjem pred otkaz predsedniku sindikata Nikoli Aleksiću.

U sindikatu „Sloga“ to smatraju kršenjem Zakona o radu i gušenjem prava na sindikalno organizovanje.

„Takođe, nakon prijave inspekciji rada, od iste smo dobili potpuno nezadovoljavajući odgovor koji ukazuje na niz neusaglašenosti, zbog čega ćemo im uputili pritužbu“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je nakon posete inspekcije rada od predsednika sindikata traženo da sve dopise prevede na jezik poslodavca i pošalje mejlom, što on nije uradio, jer je, kako je navedeno, zvanični jezik u Srbiji srpski, a poslodavac je u obavezi da se ponaša u skladu sa domaćim zakonima i da sa predstavnicima sindikata i radnicima razgovara na jeziku domaćina.

Iz „Sloge“ pitaju koga štiti inspekcija rada, ko je vlasnik firme i kako je uopšte omogućen rad u Srbiji u kojoj celu firmu predstavlja jedan poslovođa.

Pozvalisu su relevantne institucije da preduzmu hitne korake kako bi se osiguralo sprovođenje zakona, pravični i bezbedni uslovi rada za sve zaposlene u „Riamolde“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari