Ministar Đorđević na čelu kolone, dvoje učesnika privedeno (VIDEO) 1Foto: Facebook UGS Nezavisnost

Neuobičajeno visoka temperatura za ovo doba godine, čak 28 stepeni, nije sprečila nekoliko hiljada Beograđana i radnika pristiglih iz svih delova Srbije da danas učestvuju u protestnoj šetnji koju su povodom 1.maja Međunarodnog praznika rada u Beogradu organizovali Savez samostalnih sindikta Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost”.

Prvomajski skup je počeo na Trgu Nikole Pašića u 12 časova govorima sindikalnih predstavnika. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da radnici u Srbiji imaju najniže plate u Evropi i da se danas, kao i pre više od sto godina, bore za pravo na „tri osmice“, navodeći da mnogi rade po deset, dvanaest sati mada polovina nije ni plaćena za prekovremeni angažman.

– Naše plate se ne pomeraju dok firme ostvaruju drastično veće profite, u čijoj raspodeli radnici ne učestvuju, to nije pravedno, naglasio je Orbović, navodeći i da roditelje puno boli što njihova deca odlaze u svet kako bi radila jer ovde nemaju uslove. Komenarišući to što se neki sindikati nisu pridružili prvomajskom skupu, on je rekao da to treba da objasne ti sindikati i upitao se da li oni danas negde protestuju.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da se danas u organizaciji reprezentativnih sindikata odvija “šetnja opomene”. On je pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da nešto progovori o socijalnoj nepravdi u društvu, napominjući da je crkva svuda u svetu pomoć sindikatima.

Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  koji je prisustvovao skupu izjavio je da je zahvalan što je pozvan, navodeći da je i cilj Vlade da se plate povećaju, a mladi zadrže u zemlji. Dok se ministar Đorđević obraćao okupljenim novinarima aktivisti Levog samita Srbije su zviždali, dobacivali i skandirali “Đorđević lopove”.  Komentarišući negodovanje zbog njegovog prisustva na skupu  Đorđević je rekao da je reč “o mladim ljudima za vreme čijeg detinjstva  posle 2000. godine urađena loša transformacija preduzeća”.

Nakon obraćanja govornika na Trgu Nikole Pašića krenula je protestna šetnja  ka Vladi Srbije. Pored aktivista Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”  na prostestu su učestovali i pripadnici Inicijative Ne davimo Beograd kao  i brojnih levičarskih organizacija.  Levi blok na protestu su činili pored LSS još i Nova komunistička partija Jugoslavije sa svojom omladinsom organizacijom SKOJ,  Marks 21, Marksistička organizacija Crveni a primećene su i zastave organizacije Komunisti Srbije i otcepljenog krila Komunističke partije koje Jošku Broza ne priznaje za predsednika. Tokom čitavog toka protestne šetnje  levičarski aktivisti su izvikivali parole “Bando buržujska”, “Neću vlast buržuja, nego radnog naroda”, “Tucović Dimitrije” i pevali “Internacionalu”, “Budi se istok i zapad” i “Aj Karmela”. Ćlanovi NKPJ i SKOJ su nosili veliki baner “Marksizam-lenjinizam, rušimo kapitalizam” a Marks 21 “Solidarnost je naša snaga”.

Kada se protestna kolona zaustavila kod Doma Narodne skupštine  dvojica mladića ( jedan pripadnik Inicijative Ne davimo Beograd a drugi “Čuvara vatre”, organizacije nastale iz Protesta protiv diktature) prišli su ministru Đorđeviću koji je sve vreme bio na čelu kolone iza glavnog  transparenta protesta  i pitali ga šta misli o radniku Goše koji je svojevremeno izvršio samoubistvo. Nakon toga pripadnici MUP-a uhapsili su obojicu i priveli ih u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime. U znak protesta i solidarnosti sa uhapšenima prisutni članovi Inicijative Ne davimo Beograd, Levog samita Srbije i Marks 21 napustili su prvomajsku kolonu i uputili se ka policijskoj stanici kako bi izdejstvovali puštanje svojih saboraca ( do čega je na kraju i došlo).

Ostatak prvomajske protestne kolone u kojoj većina prisutnih nije ni znala da je do hapšenja dvojice učesnika i došlo zaputio se ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade Srbije gde je posle kraćeg zadržavanja skup okončan.

Ovogodišnja prvomajska manifetacija dva reprezentativna sindikata održana je pod parolom “ Da plate ustanu, a mladi ostanu!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari