Sindkat Nezavisnost traži od države kontrolu Ugovora o strateškom partnerstvu sa Ziđin-om 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Sindikat „Nezavisnost“ kompanije Srbija Ziđin Koper, uputio je danas pismo Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu privrede u kom navode da očekuju hitno pokretanje postupka kontrole primene Ugovora o strateškom partnerstvu, povodom nacrta novog Kolektivnog ugovora koga su ocenili „krajnje nepristojnim“.

„Potpisivanje Ugovora o strateškom partnerstvu između države Srbije, RTB Bor i Ziđin Mining Group izvršeno je u interesu svih ugovarača i u nadi ostvarivanja što većeg profita kompanije i uvećanja BDP ali ne uz nepoštovanje propisa Srbije, važećeg Kolektivnog ugovora i ne na štetu zaposlenih“, upozorava sindikat u dokumentu koji je poslat ministarstvima i dostavljen portalu istmedia.rs.

Ta organizacija je podsetila na Kolektivni ugovor u koji je Strateški partner imao pun pristup tokom Tenderskog postupka za svrhu ispitivanja i analize RTB-a (Due Diligence) i sastavni je deo Ugovora o strateškom partnerstvu i još uvek je u primeni i po njemu se postupa.

„Ovim je isključena mogućnost da strateški partner nije bio upoznat sa njegovim sadržajem i da nije znao koje obaveze prihvata a naročito obavezu koja glasi da novi Kolektivni ugovor kod poslodavca sledbenika ne može da sadrži manja prava od prava utvrđenih Ugovorom“, navode u sindikatu.

Sindikat je ocenio da bi „svako odbijanje razgovora o tome, bio pokušaj nasilnog ponašanja poslodavca i u tom slučaju nema pregovora jer bi prihvatanje predloga Kolektivnog ugovora bez pregovaranja bio ultimatum“.

„To znači da poslodavac nezakonito postupa kršeći odredbe Zakona o radu kojim je definisana obaveza pregovaranja u postupku zaključenja kolektivnog ugovora“, navode iz Sindikata.

Ponovili su da je suprotno odredbama Kolektivnog ugovora poslodavac u cilju stvaranja uslova za smanjenje zarada izbrisao koeficijenat radnog mesta koji je sastavni deo obračuna zarada, da se zarada zaposlenih protivzakonito umanjuje tako što se bez odgovarajućeg rešenja o prekovremenom radu ili o preraspodeli radnog vremena ne vrši isplata zarade prema broju efektivnih sati rada u toku meseca.

„Zaposleni se pozivaju na razgovore u četiri oka i vrši psihološki pritisak da sami raskinu radni odnos i odu u prevremenu penziju sa značajnim trajnim umanjenjem penzije iako imaju pravo da rade do svoje 65. godine života“, upozorila je Nezavisnost.

Taj sindikat smatra da takvo „nerazumno ponašanje menadžmenta Ziđin-a nije u skladu sa ostvarenim značajno dobrim rezultatima“ u proizvodnji bakra i ostalih proizvoda, naročito zlata u prethodnoj godini.

Sindikat Nezavisnost upozorava da smanjivanjem zarada zaposlenih na različite načine i po različitim osnovama, Ziđin ne pričinjava samo materijalnu štetu svojim radnicima, već direktno utiče i na socijalni položaj njihovih porodica i smanjenje njihovih životnih i egzistencijalnih potreba.

„Sve navedene posledice nezakonitog ponašanja Ziđin-a u značajnoj meri će uticati na stvaranje sveopšteg narodnog nezadovoljstva i socijalnih nemira ne samo u Boru, već i na širem području istočne Srbije“, navedeno je u saopštenju.

Upozoreno je da će, ukoliko se ne uvaže pokušaji za mirno rešavanje svih spornih situacija, ova organizacije biti prinuđena da iskoristi „sva zakonom dozvoljena sredstva i mogućnosti a što bi moglo da nanese štetu svima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari