Skupština usvojila izmene Zakona o strancima i set zakona iz saobraćaja i građevinarstva 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o strancima čiji je cilj, kako su iz Vlade Srbije istakli, da stranci lakše dobiju dozvole za rad i boravak u Srbiji.

Ministar za rad Zoran Đorđević je ranije tokom obrazlaganje zakona poslanicima rekao da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji velika zainteresovanost stranih investitora da posluju u Srbiji, kao i stranaca da rade na ovom tržištu.

Skupština je danas usvojila i izmene Zakona o planiranju i izgradnji kojim se skraćuje vreme i smanjuju troškovi u sporovođenju infrastrukturnih projekata, a veću ulogu dobija Inženjerska komora.

Usvojene su i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čiji je cilj da se smanji obim sive ekonomije u drumskom saobraćaju koji se procenjuje na između 80 i 100 miliona evra.

Skupština je usvojila i izmena i dopuna Zakona o upravljanju aerodromima koji utvrđuje da je Vlada formirala preduzeće „Aerodromi Srbije“, čije će sedište biti u Nišu, kako bi se, po rečima ministarke Zorane Mihajlović zajednički moglo da investira u sve male aerodrome u Srbiji koji će postati deo „Aerodroma Srbije“.

Skupština je danas usvojila i Zakona o žičarama za transport lica, Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, zatim potvrdili Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva o međunarodnom drumskom saobraćaju, izmene Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre i Zakona o založnom pravu na pokretnim stvarima upisanim u registar.

Usvojen je i Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Zaštitnika građana, koji je podneo Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja i a date saglasnosti i na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Stručnoj službi Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari