Sloga: Protiv smo usklađivanja penzija sa stanjem u budžetu 1

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije se protive da penzije Vlada Srbije ubuduće usklađuje samo sa stanjem u budžetu, umesto da se usklađuju sa rastom inflacije.

Kako navode u saopštenju, penzije su ostvarena prava na osnovu ulaganja odbijanjem dela novca kroz zaradu za PIO fond, a ne milostinja ili dobra volja političkih faktora na vlasti.

„Ovakav predlog pokazuje potpuno nerazumevanje materije i nesposobnost aktuelne vlasti da upravlja PIO fondom, već da izobličavanjem stvarnosti raznim trikovima i iluzijama prikazuje lažnu brigu o najstarijoj populaciji koja je godinama kroz svoj rad odvajala za budžet deo sredstava svoje zarade nadajući se pristojnom životu u trećem dobu“, navodi Sloga.

Jedna od takvih “opasnih iluzija” ove vlasti, kako ističu, je da će penzije u budućnosti biti značajno veće kada ih vlada bude usklađivala sa stanjem u budžetu, budući da državnu staistiku i parametare za obračun, od rasta BDP-a , visine prosečne plate, broja zaposlenosti i slično, niko u Srbiji, od laika do najuvaženijih stručnjaka ekonomije i statistike ne mogu u potpunosti da shvate i razumeju.

Sloga smatra da je najopasnije ipak to što bi sadašnje generacije i radno sposobno stanovništvo ovakav nakaradan način usklađivanja penzija mogli da prepoznaju kao uludo izdvajanje novca za PIO fond, kao neku novu vrstu štednje kod “Jezdi i Dafina”, što bi za efekat u bliskoj budućnosti imalo totalno urušavanje PIO fonda, što je veoma opasno po nacionalni interes i što se ne sme dogoditi ni po koju cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari