"Sloga": Subvencionisanje stranih investicija dostiglo vrhunac iracionalnosti 1Ilustracija, arhivska fotografija Foto: FoNet MUP Srbije

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da je subvencionisanje stranih investicija u Srbiji dostiglo vrhunac iracionalnosti, zbog čega je potrebno otvoriti javnu raspravu i promeniti model za njihovo privlačenje.

Odluka vlasti da se poznatom proizvođaču sokova iz državne kase daje subvencija od 73.000 evra po svakom zaposlenom budi sumnje u prave namere, otvara sumnju u korupciju, ili što je još opasnije u nedovoljnu sposobnost vlasti za rasuđivanje, navodi „Sloga“.

Taj sindikat predlaže da se u javnosti hitno otvori rasprava o isplativosti takvih subvencija i o njihovoj transparentnosti, posebno zbog toga što je nedavno i Svetska banka u svojoj agendi za rast srpske privrede konstatovala da se produktivnost smanjuje.

Ukoliko se ovako nastavi, Srbija će nakaradnim investicijama i novim zaduživanjima upasti u totalno dužničko ropstvo, čije kredite neće imati ko da vraća, budući da je u toku sve veći ekonomski egzodus ljudi iz Srbije, upozorila je „Sloga“.

Da podsetimo, Danas je pisao u današnjem broju o austrijskom proizvođaču sokova koji je dobio subvenciju od 73.000 evra po svakom zaposlenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari