Socijalne karte odložene za još godinu dana 1Foto: FoNet Kostadin Kamenov

Prvobitno najavljene za početak 2019. socijalne karte u Srbiji, ipak, neće zaživeti tako brzo. Uvođenje ovog sistema pomereno je, prema poslednjim najavama ministra rada Zorana Đorđevića, za 2020. godinu.

Ministar Đorđević je, predstavljajući godišnje rezultate Ministarstva, rekao kako je prva faza tog projekta završena, a da se sledeće godine očekuje zakon o socijalnim kartama i prelazak na drugu fazu, odnosno izvlačenje svih podataka iz baza i njihova implementacija. Treća faza, odnosno uvođenje socijalnih karata, rekao je, počeće 2020. godine.

Godišnji rezultat rada Ministarstva koje vodi Zoran Đorđević, a koji se odnosi pre svega na socijalne karte, razlikuje se značajno od onog što je ministar govorio letos. Đorđević je sredinom jula u intervjuu za naš list rekao kako bi sve baze na jednom mestu trebalo da budu početkom 2019. i „ta neka prva pionir socijalna karta biće za one o kojima mi brinemo, a to su baza osoba sa invaliditetom, veterana i socijalnih slučajeva“. Krajem oktobra ministar je govorio o tome da će socijalne karte biti uvedene do kraja maja ili početka juna naredne godine.

– Za socijalne karte urađen je idejni projekat, završena tehnička dokumentacija i raspisujemo konkurs za nabavku opreme. Aplikacija treba da bude instalirana, licence da se kupe i u prvoj polovini sledeće godine sve bi trebalo da bude u funkciji“, rekao je u julu za Danas Đorđević, napominjući da je ideja da u prvom ciklusu sve baze podataka koje ima Ministarstvo rada budu objedinjene na jednom mestu i da će se „tek kada u drugoj polovini ove godine bude usvojen zakon“ steći i pravni okvir za to.

Kako za koji dan ističe i druga polovina ove godine jasno je da nijedan od dva neophodna zakona nije usvojen – ni izmene Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i drugi o socijalnim kartama. Zbog čega se kasni sa usvajanjem zakona, kao i da li za odlaganje uvođenja sistema socijalnih karata postoje i neke druge prepreke osim ove pitali smo Ministarstvo rada, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista odgovor nije stigao.

Đorđević je pre dva dana rekao da očekuje da će zakon biti usvojen naredne godine i ponovio šta će za Srbiju značiti socijalne karte. Pomoć pri izradi socijalnih karata Srbija je zatražila od Danske, u kojoj to funkcioniše, a sa njihovim alatima i znanjem, kako je istakao ministar rada, doći ćemo do onoga što je suština socijalnih karata. „To je da lakše radimo, da nemamo administraciju i da građani do potpunog servisa dođu bez ikakvih administrativnih teškoća“, rekao je Zoran Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari