Spore, ali obećavajuće promene u srpskim banjama 1Foto: FoNet/ Miloš Lukić

Za prvih deset meseci ove godine Srbiju je posetilo više od 3,1 miliona turista, a najveći rast u odnosu na prošlu godinu zabeležen je u banjama.

Tako je od januara do kraja oktobra ove godine, prema podacima Ministarstva turizma, u banjskim mestima zabeležen porast ukupnog broja dolazaka od 10,6 odsto, ili nešto više od 590.000 gostiju, od čega 485.055 domaćih. „Domaći turisti zabeležili su rast od 10,8 odsto, a strani rast od 9,5 odsto“, ističu za naš list u ovom Ministarstvu.

U istom periodu u banjama Srbije ukupan broj noćenja turista bio je 2,5 miliona, što je, takođe, rast od 7,9 odsto. Domaći turisti zabeležili su 2,2 miliona noćenja, strani tek nešto više od 308.000 noćenja.

Kada se odlučuju za banje turisti najčešće biraju Vrnjačku, u koju ih je od početka godine otišlo na odmor gotovo 250.000, iza nje je Sokobanja sa 117.000 posetilaca. Sve druge banje beleže mnogo manje poseta, naročito kada se radi o strancima, koji u Srbiju dolaze uglavnom u veće gradove, Beograd i Novi Sad.

Ministar turizma Rasim LJajić je nedavno najavio usvajanje zakona kojim bi se olakšala privatizacija banja i samim tim privukle investicije koje su neophodne da bi i strani gosti, poput domaćih češće dolazili u banjska mesta.

„Bez novih investicija mi ćemo tavoriti u banjskom turizmu. Samo ćemo pričati o potencijalu koji donosi banjski turizam bez konkretne valorizacije tog potencijala“, rekao je LJajić nedavno, podsetivši da u srpskim banjama ima svega 13 odsto stranih gostiju, jer još nemamo onaj kvalitet koji traži savremeni turista.

Svetlo na kraju tunela, a bilo je dosta mračno poslednjih decenija, što zbog neuspelih privatizacija i sukoba zbog vlasničke strukture većine domaćih banja, pojavilo se letos. Tada su prodate Kuršumlijska i Vranjska Banja, preduzeću Planinka koje već upravlja Prolom i Lukovskom Banjom.

Oporavak ove dve banje, prema najavama novog vlasnika, tek treba da usledi.

Jednim delom zasluga za blagi oporavak banjskog turizma ide i vaučerima kojima država subvencioniše domaće turiste da se odmaraju u Srbiji. Prethodnih godina država je sa 5.000 dinara subvencionisala do 100.000 građana godišnje. tako će biti i od 1. januara naredne godine.

Kako za Danas kažu u Ministarstvu turizma, Vlada je za 2020. izdvojila pola miliona dinara za još 100.000 vaučera.

Vrednost vaučera će, kao i do sada, biti 5.000 dinara, a za njih će moći da se prijave penzioneri, nezaposlena lica, korisnici prava na tuđu negu i pomoć, zaposleni čija primanja ne prelaze iznos od 60.000 dinara, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu po palom borcu, ratni vojni invalidi i civilni invalidi rata sa primanjima nižim od 60.000 dinara kao i nosioci aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Građani koji imaju pravo na korišćenje vaučera, napominju u Ministarstvu, u obavezi su da na šalterima Pošta Srbije podnesu prijave najkasnije 30 dana pre početka realizacije aranžmana, a vaučeri se mogu koristiti zaključno sa 20. novembrom 2020. godine.

Na promociji banja kontinuirano poslednjih godina rade i u Turističkoj organizaciji Srbije, odakle poručuju da banje imaju potencijala da odgovore još jednom izazovu kao što je organizovanje kongresa, seminara, drugih velikih skupova. U banjskom turizmu, napominju, nema senzacionalnosti, što znači da se kapaciteti i sadržaji mogu koristiti tokom cele godine.

TOS tako promoviše banje kao turistička mesta za odmor i rekreaciju, ali i mesta zdravstvenog turizma za kojim raste tražnja. Nacionalna turistička organizacija je tako promotivnu brošuru Banje Srbije štampala na engleskom, ruskom i srpskom jeziku, a urađen je film i spot o banjama Srbije.

Turistička ponuda banja ima svoje mesto i u letnjim i u zimskim kampanjama za domaće tržište, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, TOS je na nekoliko jezika štampao i brošuru Zdravstveni turizam Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari