Sportski centar godinama angažuje lekara preko omladinske zadruge 1Foto: Pixabay/DarkoStojanovic

Javno preduzeće Sportski centar „Novi Beograd“ je u decembru 2019. petu godinu zaredom angažovao radnike preko studentsko-omladinske zadruge, među kojima su i lekari opšte prakse.

Iz ovog preduzeća su na pitanja u vezi sa ovom javnom nabavkom naveli, da je ovakav vid radnog angažovanja u skladu sa propisima Republike Srbije, a da posao lekara opšte prakse „nije obuhvaćeno aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji“.

Prema dokumentaciji do koje je analizom javno objavljenih tendera došao portal Radnik.rs, JP Sportski centar “Novi Beograd” svake godine, od 2014. godine, raspisuje tender za usluge omladinske zadruge preko koje angažuje fizičke, pomoćne radnike, ali i lekare opšte prakse.
Jedan od uslova za učestvovanje na ovom tenderu je da zadruga, kako je navedeno u tekstu javne nabavke iz 2019, raspolaže „sa najmanje dva lica za obavljanje poslova lekara opšte prakse i najmanje po dva lica za obavljanje fizičkih i pomoćnih poslova“.

Prema uslovima tendera, posao lekara opšte prakse izvršavaju „lica koja nisu studenti“, dok za ostale poslove fizičkog rada poput pranja bazena, čišćenja snega, kao i pomoćne poslove – kontrola karata, rad na garderobi, nisu navedena ograničenja.

Za lekare opšte prakse konkursnom dokumentacijom predviđeni broj časova rada godišnje je ukupno 4.000 radnih sati, što iznosi oko 11 sati ukoliko bi lekar radio svih 365 dana tokom godine. Studentsko-omladinske zadruge, inače, angažuju zadrugare na poslovima privremenog i povremenog karaktera

Na svim tenderima od 2014. godine posao je dobila ista studentsko-omladinska zadruga – Zadruga studenata Univerziteta u Beogradu.

Radnik.rs uputio je pitanja JP Sportski centar “Novi Beograd” u vezi sa ovom javnom nabavkom – pre svega, zašto je odlučeno da se za poslove lekara opšte prakse, između ostalog, raspiše javna nabavka.

U odgovoru Sportskog centra se navodi da ovo javno preduzeće „koristi usluge omladinske zadruge u dužem vremenskom periodu obzirom na prirodu poslova, a u skladu s praksom i načinom angažovanja izvršilaca preko omladinske zadruge“. U odgovoru se takođe ističe da je ovakav vid radnog angažovanja u skladu sa propisima Srbije.

Sprtski centra je na pitanje da da li je raspisivanje tendera za omladinsku zadrugu samo po sebi diskriminatorno jer se na taj način ne mogu angažovati lica starija od 30 godina odgovorio da za pitanja diskriminacije nisu nadležni.

– Organizovanje omladinsko-studentskih zadruga i visina starosne granice za njihove članove uređeno je pozitivnim propisima, pa je pitanje diskriminacije starijih osoba, koje postavljate, namenjeno nadležnima, a ne preduzećima koja u okvirima zakonskih mogućnosti zadovoljavaju svoje potrebe za obavljanjem poslova npr. privremenog i povremenog karaktera – navodi se u odgovoru.

Predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić smatra da je angažovanje lekara putem tendera apsurdno i diskriminatorno:

– Na tenderu se nabavljaju robe i usluge, ići na to da se na tenderu nabavlja ovakva usluga koja je kontinuirana i stalno potrebna vrši putem tendera i to samo putem omladinske zadruge je diskriminatorno jer je tako sprečen da radi onaj koji nije član omladinske zadruge zato što ima određeni broj godina. Po mom mišljenju se radi o ejdžizmu odnosno diskriminaciji starijih osoba prim. urednika – navodi on.

On navodi i da je posao lekara stalnog a ne privremenog i povremenog karaktera.

– Time što se raspisuju isti tender svake godine je dokaz da se radi o stalnim poslovima koji se ponavljaju iznova, o poslovima koji su po svojoj prirodi stalni a ne privremeni i povremeni. Lekari moraju da imaju kontinuitet rada, kontinuiranu medicinsku edukaciju i zbog obnavljanja licenci – zaključuje Živorad Mrkić predsednik Novog sindikata zdravstva Srbije.

Dragica Mišljenović, viši pravni savetnik UGS „Nezavisnost“ smatra da se radi o poslovima koje ne mogu obavljati članovi studentsko-omladinskih zadruga: „Ako poslovi nisu u sistematizaciji onda se postavlja pitanje da li se na njima radi više od 120 dana u kalendarskoj godini. Ako se u kontinuitetu radi na primer više od 120 dana i tri godine zaredom to nisu privremeni i povremeni poslovi i trebaju biti sistematizovani“.

Zakon o zadrugama propisuje da članovi studentsko-omladinskih zadruga mogu raditi samo putem ugovora o privremenim i povremenim poslovima, dok Zakon o radu navodi da privremene i povremene poslove poslodavac može sklapati samo za obavljanje poslova koji su po svojoj prirodi takvi da ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari