Srbija Kosovu najznačajniji izvor robe 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Odluka Prištine da poveća carine na uvoz robe iz Srbije je politička i cilj joj je da se nanese šteta isključivo srpskom proizvođačima pa je zbog toga naglašeno da ne važi za svetske brendove – kaže za Danas Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, odluka da se svetski brendovi izuzmu od povećanja carina je želja Prištine da zaštiti interese prvenstveno američkih kompanija.

– Sjedinjene Američke Države daju podršku za politiku koje sprovode vlasti u Prištini i zato je prema njima učinjen ustupak. Jasno je kao dan da je ovde, u prvom redu, reč o politici a ne ekonomskim razlozima. Isto tako je jasno da je reč o kršenju svih pravila sporazuma CEFTA. Vlast u Srbiji bi trebalo da ostane pribrana i da ne preduzima nikakve kontramere. One ne bi dale velike rezultate tako da Beograd treba da zahteva od svih relevantnih međunarodnih faktora, uključujući tu i Evropsku uniju da se poštuje statut CEFTA što znači da Priština odluku o povećanju carina mora da ukine – navodi naš sagovornik.

On ističe da je ovog puta EU principijelno stala na stranu Beograda jer je CEFTA i nastala uz blagoslov Brisela kao jedna vrsta predvorja za ulazak u EU. Upravo zbog toga Brisel ne gleda ni malo blagonaklono na povećanje carina od strane Prištine.

– Verujem da je u pitanju promena politike Evropske unije prema pitanju Kosova. Ovoga puta EU želi da zaštiti CEFTA sporazum kome daje punu podršku i pravilno shvata da sve ono što taj sporazum podrazumeva Priština povećanjem carina u potpunosti krši.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež juče je u Beču generalnom sekretaru ministarstva privrede i digitalizacije Austrije Mihaelu Esterlomu uručio pismo PKS povodom odluke prištinskih vlasti da uvedu dodatnu desetoprocentnu taksu na robu iz Srbije i ukazao na štetu koja se takvim potezom institucija u Prištini nanosi srpskoj, ali i privredi celog regiona.

– Naišli smo na veliko razumevanje i spremnost predstavnika austrijskih institucija da se angažuju na rešavanju ovog problema i ukidanju ove iracionalne odluke. Ispostavilo se da smo u pravo vreme na pravom mestu, jer je pismo odmah dostavljeno austrijskoj ministarki ekonomije Margarete Šrambok, koja boravi u Briselu i koja će tokom dana imati sastanak sa evropskom komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom, uručiti joj pismo, preneti naše poruke i razgovarati o rešavanju problema, koji ima posledice na privredu celog regiona – izjavio je Čadež.

On je, inače, pismo PKS predao i predsedniku Privredne komore Austrije Haraldu Mareru, koji je u razgovoru istakao da će se i austrijska komora i on lično angažovati i reagovati povodom problema nastalog odlukom Prištine o uvođenju nameta za robu iz Srbije.

Podsećanja radi, EU traži hitno pojašnjenje od Prištine zbog povećanja carina na robu iz Srbije i očekuje od nje da odluku povuče. Podsećanja radi, portparolka Evropske unije Maja Kocijančić je izjavila da Brisel od Kosova očekuje da ispoštuje svoje obaveze koje ima u okviru Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), navodeći da su mere Prištine jasno kršenje obaveza koje Kosovo ima u CEFTA, a s obzirom da Kosovo predsedava tom organizacijom.

Inače, Srbija je jedan od najvećih izvora robe koja stiže na Kosovo. Do 15. oktobra ove godine na Kosovo je iz Srbije stiglo robe u vrednosti od oko 360 miliona evra, dok je u suprotnom smeru otišlo samo 23 miliona evra. Poređenja radi Kosovo iz Nemačke uvozi robu u vrednosti od 300 miliona evra, iz Turske 250 miliona, iz Kine 233 miliona, Italije 162 miliona, Albanije 152 miliona, Makedonije 128 miliona i Grčke 88 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari