Srbija potpisala sporazum o donaciji sa EBRD za širokopojasni internet 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministarka telekomunikacija Tatjana Matić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Žužana Hargitaij potpisale su danas sporazum o donaciji za projekat „Širokopojasni internet u ruralnim područjima u Srbiji“, vrednoj 1,7 miliona evra.

Matić je posle potpisivanja sporazuma novinarima rekla da će zahvaljujući tom projektu biti obezbeđeno da dve trećine domaćinstava u Srbiji koja sada nemaju širokopojasni internet budu njime pokrivena.

„Donacija je namenja za pripremu projektno tehničke dokumentacije, a obuhvatiće 90.000 domaćinstava u 600 naselja širom Srbije“, istakla je Matić.

Ona je kazala da se na ovaj čin potvrđuje odlučnost Vlade da će svi građani koji su do sada bili bez interneta i na neki način izopšteni, dobiti pristup internetu, što se posebno odnosi na učenike u ruralnim područjima.

„Uvođenje širokopojasnog interneta podići će nastavu u Srbiji na jedan viši nivo“, kazala je Matić.

Ministrka Joksimović je istakla da je vrednost celokupnog projekta 76 miliona evra.

Srbija potpisala sporazum o donaciji sa EBRD za širokopojasni internet 2
Foto: FoNet/Božana Pavlica

„Projekat je kandidovan letos kada smo pripremali 12 velikih infrastrukturnih projekata za ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan“, objasnila je Joksimović.

Prema njenim rečima, dostupnost internetu je posebno važna mladima i onima koji su u procesu obrazovanja. Rekla je i da je Srbija na vreme prepoznala šta su razvojni instrumenti i nove vodeće politike EU.

„Kroz ovaj projekat smo dotakli ciljeve razvojnih politika iz tri klastera o kojima ćemo u budućnosti pregovarati sa EU“, istakla je Joksimović.

Hartigaj je navela da su prioriteti EBRD-a u Srbiji konkurentnost privatne industrije, kao i tranzicija ka zelenoj, digitalizovanoj i inkluzivnoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari