Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali Zajedničku izjavu o saradnji u vezi sa razvijanjem projekta „Vinski putevi Otvorenog Balkana” 1Foto: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić, ministar ekonomije Republike Severne Makedonije Krešnik Bekteši i ministarka životne sredine i turizma Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdži, potpisali su danas Zajedničku izjavu o saradnji u vezi sa razvijanjem projekta „Vinski putevi Otvorenog Balkana”.

 

Projektom se definišu vinski putevi Republike Srbije, Republike Severne Makedonije i Republike Albanije, „vinske oaze“, odnosno izdvojene vinarije koje se ne nalaze na vinskim putevima, kao i saobraćajna turistička signalizacija i digitalna platforma koja će sadržati podatke o svim tačkama od interesa, uključujući podatke o geolokaciji.

Ministarka Matić je izjavila da se potencijali Otvorenog Balkana vide upravo u ovakvim inovativnim inicijativama, uključujući i prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, kao i da je zajedništvo jedini put kojim možemo ići u svetliju budućnost, pri čemu ekonomska saradnja i turizam čine vezivno tkivo koje će nas na tom putu držati zajedno.

„Čvrsta rešenost Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije da kroz ekonomsku saradnju emancipuju, unaprede i ponovo brendiraju region Zapadnog Balkana kao jedinstven kulturni i turistički prostor, vodi ka još prisnijoj i snažnijoj regionalnoj saradnji, za dobrobit stanovništava celog regiona. Sigurna sam da će nas i inicijativa „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ voditi upravo u tom smeru. Sve što smo do sada postigli, snažno nas ohrabruje i uverava da ćemo već u bliskoj budućnosti ostvariti mnogo više“, istakla je Matić.

Ministarka životne sredine i turizma Republike Albanije Mirela Kumbaro Furdžikreiranju govorila je o značaju kreiranja zajedničke turističke mape „Vinska vizija“.

„Građani i kompanije zemalja Otvorenog Balkana pokazali su da umeju da sarađuju, gradeći uspešne komunikacione mostove. Sada je na nama kao vladama da podržimo inicijative otvorenog tržišta koje svakako idu kroz turizam, kao razmenu ljudskih iskustava, ekonomski osnažujući naše zemlje. Turizam je najsigurnija kapija i najbolja vizit karta regiona da menjamo senke koje nam je istorija ostavila. To je emancipacija, zato smo započeli ovu blisku saradnju. Sajam vina, kulinarstva i turizma koji se ove godine održava po prvi put predstavlja najbolji primer ove volje u kreiranju zajedničke turističke mape ‘Vinska vizija’“, poručila je.

Ministar ekonomije u Vladi Republike Severne Makedonije istakao je da je turizam veoma osetljiva privredna grana, te da je to pokazala poslednjih par godina i pandemijska kriza, a trenutno rat u Ukrajini, kao i energetska kriza koja takođe direktno utiče na turističku industriju širom sveta.

„Sve svetske analize pokazuju da su zemlje koje lakše prevazilaze ove krize one koje međusobno sarađuju, zajedno rešavaju sve probleme i pripremaju strategije za zajedničke nastupe. Inicijativa „Otvoreni Balkan“ je u ovim teškim trenucima privrede pokazala da su, kao nikada do sada, Republika Severna Makedonija, Republika Albanija i Republika Srbija nadmašile sva očekivanja u pogledu saradnje i uzajamne pomoći i podrške. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između tri države ovog leta, omogućili smo našim kompanijama u oblasti turizma da bolje iskoriste turistički potencijal zemalja učesnica, povećali međusobnu regionalnu saradnju u oblasti turizma i razmena iskustava i informacija između turističkih industrija zemalja učesnica. Inicijativa „Otvoreni Balkan“ biće proširena, ojačana i doprineće intenzivnijoj promociji lepota Balkana kao turističke destinacije, kao i ekonomske stabilnosti i razvoja Balkana“, izjavio je Bekteši.

Matić je ovom prilikom izjavila i da će dokumenti potpisani danas u okviru Samita lidera Otvorenog Balkana značajno doprineti daljem jačanju Otvorenog Balkana i posebno istakla značaj Sporazuma iz oblasti prehrambene sigurnosti, naglasivši da je ključan za dobrobit stanovništava naših zemalja u ovim ekonomski teškim vremenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari