Srbija za vitamine zvala Mađare, a ovi srpske firme 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Aleksandar Vučić obmanuo je javnost kada je tvrdio da je država pozvala devet proizvođača suplemenata iz Srbije, među kojima je i mađarska firma Gudvil farma, u kojoj je zastupnik njegov prijatelj Zoltan Tamaš, kako bi hitnom nabavkom obezbedila vitamine i minerale za penzionere.

Činjenice govore drugačije.

Procedura nabavke koja je označena kao hitna i poverljiva započela je odlukom Ministarstva zdravlja, 22. februara da se postupak javne nabavke sprovede kao pregovarački, bez objavljivanja javnog poziva.

U toj fazi se razgovaralo sa Gudvil farmom, koja je potom pozvala druge manje firme od kojih je samo nekoliko proizvodnih i formirala konzorcijum.

Pregovori su trajali do 11. i 12. marta kada je Ministarstvo sa konzorcijumom na čijem je čelu bila Gudvil farma potpisalo ugovor vredan oko deset miliona evra.

Od ukupno devet firmi koje učestvuju u ovom poslu, osim kompanije Gudvil, koja je registrovana za proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda, ali i za trgovinu, usluge, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja (podatak sa sajta kompanije), još pet njih ima sličnu registrovanu delatnost – proizvodnjom farmaceutskih preparata bave se Farmanova, Galenika i Slaviamed, a proizvodnjom homogenizovanih hranljivih preparata i dijetetske hrane Pak Pak i Esensa.

Za trgovinu su od članica konzorcijuma registrovane GMZ Ervamatin i Proton sistem dok je V&B štamparija specijalizovana za izradu ambalaže i za promet.

U toj poslednjoj firmi, Danasu je potvrđeno da su se na ovoj listi našli po pozivu Gudvil farme, a ne iz Vlade ili Ministarstva, kako jer tvrdio predsednik Vučić.

– Mi radimo polietilenske vrećice za firmu iz Subotice koja proizvodi te suplemente. Oni su nas i kontaktirali, ne neko iz Vlade ili Ministarstva. Mi smo dali svoju cenu toj firmi, oni su prihvatili – rečeno je našem listu.

Koliki je udeo i uloga ostalih preduzeća iz konzorcijuma, juče nismo uspeli da saznamo jer ni u jednom od njih direktori ili lica koja bi mogla da daju informacije, nisu bili dostupni – ili su bili na sastancima ili na službenom putu.

Podsetimo, predsednik Vučić je na svom Instagram profilu prošle nedelje objavio da će penzionerima biti podeljen po paket vitamina C i D3 i mineral cink, kako bi mogli da ojačaju imunitet.

To je uglavnom izazvalo revolt javnosti jer se ne zna po kom kriterijumu (osim kao glasačka mašina) su izabrani baš penzioneri, bez obzira na to da li imaju niske ili visoke prihode, da li su zdravi ili bolesni i postavilo se pitanje zašto pomoć nije usmerena na pokrivanje dela inače vrlo visokih troškova lečenja postkovid posledica koje pacijenti plaćaju sami.

Većina penzionera doživela je to kao ponižavajući potez države, dok se među stručnjacima povela i rasprava kako se Ministarstvo (ili ko već) odlučilo upravo za nabavku tih suplemenata, jer oni nisu jedina prevencija.

Najzad, reagovali su i analitičari i ekonomisti kojima je sporan izbor firme s kojom su počeli pregovori i koju, sasvim slučajno, vodi prijatelj predsednika, a neprimereno im je bilo i to što je predsednik sa širokim osmehom kao za reklamu, prikazao pakovanja suplemenata koje će podeliti, čime je narušen princip slobodne konkurencije jer su ostali proizvođači dovedeni u neravnopravan položaj.

Vučić je gostujući na televiziji Pink pokušao da „ublaži“ stvar tvrdeći prvo da su osim mađarske pozvane i domaće firme, što nije bilo tačno, kao i da će u poklon vrećicama biti i preparati ostalih članica iz konzorcijuma. Čak je pokazivao neke od tih kutijica iako time nije umanjen reklamni efekat koji je upriličio svom prijatelju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari