Srbija Ziđin Koper: Prvi zeleni rudnik u Srbiji biće „Novo Cerovo“  1Foto: I.Mitrovic/SZC

U borskom rudniku „Novo Cerovo“ prve sadnice četinara u akciji ozelenjavanja kosine odlagališta ovog rudnika, posadili su zajedno predstavnici menadžmenta Srbija Ziđin Koper (SZC) i čelnici Bora čime se nastavljaju aktivnosti i ulaganja ove kompanije u upravljanje životnom sredinom i ekološku obnovu.

SZC je do sada u ove namene uložila 77,68 miliona dinara i dobad deo ovih ulaganja investiran je u rekultivaciju degradiranih rudarskih površina i sanaciju istorijskog nasleđa, a po rečima zamenika generalnog direktora SZC za bezbednu proizvodnju Qiu Weijuna, za nešto manje od dve i po godine zasađeno je više od 61.300 sadnica, ozelenjeno 349.000 kvadratnih metara i propisno zbrinuto 21.024 tone običnog i 678,3 tone opasnog otpada. Prema njegovim rečima celokupna ekološka situacija je danas znatno bolja.

-Ojačane su i sanirane brane na flotacijskim jalovištima svih rudnika i postignuti izvanredni rezultati prilikom preduzimanja brojnih mera za rešavanje problema sa prašinom, čvrstim otpadom, dimnim gasovima, bukom itd. U toku je ojačavanje stare linije odvodnjavanja u rudniku „Veliki Krivelj“, a u pripremi izgradnja novog sistema odvodnjavanja. – rekao Qiu Weijun.

 Srbija Ziđin Koper nastaviće da ulaže u oblast zaštite životne sredine, kazao je pored ostalog, generalni direktor SZC Jian Ximing koji je zajedno sa gradonačelnikom Bora danas posadio prvi beli bor.

-Ova akcija je prvi od mnogobrojnih koraka koje ćemo učiniti u pravcu prvog zelenog  rudnika u Srbiji, a „Novo Cerovo“ će to postati u bliskoj budućnosti. Uložićemo još više u oblast zaštite životne sredine i izraditi srednjoročni i dugoročni plan proizvodnje i izgradnje u narednih 2 + 3 + 5 godina. Iako po Ugovoru o strateškom partnerstvu sa Vladom Srbije kompanja nema odgovornost za upravljanje problemima koje je nasledila od RTB-a Bor, Srbija Ziđin Koper će uložiti više truda i investicija u njihovu sanaciju radi boljeg i kvalitetnijeg života u Boru i Majdanpeku. – kazao je Jian Ximing ističući da će novi investicioni plan biti sačinjen po stadardima EU.

Prema rečima generalnog direktora SZC, dokument o desetogodišnjem planu razvoja  sadržaće oblast zaštite životne sredine, a najveća investicija biće realizovana u topionici gde se najavljuje izgradnja ekoloških agregata za sakupljanje i prečišćavanje dimnih gasova, sistema za odsumporavnaje, novih konvertora i nove anodne peći, a sve kako bi kvalitet vazduha u Boru bio u potpunosti poboljšan. 

– Pokazalli ste veliku društvenu odgovornost prema svima nama i radujem se što vam je ekologija jedna od bitnih faza u razvoju. Siguran sam da ćemo svi u Boru, na primeru vaših aktivnosti, naučiti da rudarstvo može da bude zeleno i uz poštovanje svih evropskih i svetskih standarda. Ozbiljan napredak u razvoju Ziđina vidi se na svakom koraku i svi znamo da ste u prethodne dve i po godine investirali više od 700 miliona dolara u razvoj rudarstva i zaposlili više od 1.200 novih radnika. Doprinos Zđiina rastu BDP-a Republike Srbije je očigledan, kao što je evidentan i viši standard zaposlenih, ali i „teža“ gradska kasa. rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari