Sredstva koja izdvaja država mala, javna preduzeća nemaju novca 1FOTO: FoNet Bozidar Petrovic

Suma od 500 miliona evra koju je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nedavno najavio kao dodatna sredstva koja će država izdvojiti za ulaganje u energetiku u narednih pet godina je nedovoljna za planirana ulaganja s obzirom da javna preduzeća u energetskom sektoru nemaju novca za investicije, smatra stručna javnost u Srbiji.

Iako je, primera radi, ministar energetike Aleksandar Antić najavio da će u narednih pet do sedam godina Elektroprivreda Srbije uložiti milijardu evra u zaštitu životne sredine, stručna javnost je veoma skeptična da ne samo to već i sva ostala javna preduzeća u sektoru energetike mogu da dođu do te sume bez da se ne zadužuju kod komercijalnih banaka ili međunarodnih finansijskih institucija.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske kuće Enerdži sejving grup, kaže za Danas da je veoma teško govoriti o visini ulaganja u energetiku u narednih pet godina ako se ne zna konkretno šta je sve planirano da se gradi u Srbiji u tom sektoru.

– Ako posmatramo sumu koju je država spremna da izdvoji, može se konstatovati da je ona dovoljna da pokrije oko 20 do 30 odsto pojedinih energetskih projekata. Javna preduzeća poput Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije nemaju dovoljno sopstvenih sredstava da bi investirala dok je Srbijagas prezadužen pa takođe ne može da bude partner državi u sprovođenju energetskih projekata – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je stoga jedini način da za sprovođenje energetskih projekta u Srbiji da država pronađe pouzdane inostrane partnere ili da koristi kredite komercijalnih banaka. – Bez toga to neće biti moguće jer javna preduzeća ne raspolažu sa potrebnim sredstvima a država je spremna da odvoji svega 500 miliona evra, što je nedovoljno za sprovođenje energetskih projekata – istakao je Ružić.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je predsednik Srbije do sada u više navrata davao niz izjava koje se na kraju nisu ostvarile.

– S obzirom na takva iskustva veliko je pitanje da li treba poverovati u njegovu izjavu da će Srbija u narednih pet godina investirati sumu od 500 miliona evra. Takođe, to je nedovoljna suma za ulaganja u energetski sektor. Primera radi, ulaganje u izgradnju jedne gasne elektrane koja bi bila zamena za proizvodnju iz termoblokova na ugalj košta oko 400 miliona evra, dok bi izgradnja novog bloka u termoelektrani Kolubara B koštala najmanje milijardu evra. Shodno tome jasno je da je 500 miliona evra potpuno beznačajna suma bez da budu uložena dodatna sredstva – navodi Vuletić.

Podatak da li javna preduzeća u oblasti energetike poseduju potrebna sredstva za ulaganja koja je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokušali smo da proverimo u EPS-u i Srbijagasu, ali do danas nismo dobili odgovore na naša pitanja.

Podsećanja radi, predsednik Vučić je predstavljajući investicioni program „Srbija 2025“ najavio da će država uložiti 500 miliona evra za ulaganja u oblast energetike.

– Kada se pogleda samo ta cifra, to deluje malo, ali ne i kada se zna sa koliko novca raspolažu javna preduzeća – istakao je Vučić. Prema njegovim rečima, dodatni novac će biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B kao i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari