Sredstva koja izdvaja država mala, javna preduzeća nemaju novca

Stručna javnost nije optimistična u vezi s planom ulaganja u energetiku koji je najavio predsednik Aleksandar Vučić

Ostavite komentar


  1. Javna preduzeca moraju biti efikasna tj sa sto manje zaposlenih i troskova da imaju veliki ucinak inace gutaju milione e.

  2. Najveći problem srpske ekonomije je sto se do suficita budžeta nije došlo štednjom i povećanjem efikasnosti već povećanjem nameta i smanjenjem penzija ( penzionerski dinar uglavnom ostaje domaćoj privredi). Budžet je od 2012 povećan za više milijardi evra na teret privrede. Taj novac je otišao u stranačke plate i prenaduvanr investicije. Zato i imamo ograničen rast, manjak investicija i manjak novca za javne investicije.

  3. Elrktrodistribucija ima svoje elektricate koji sluze da svakog prvog za debelu platu citaju brojila i secu struju neredovnim platisama a kvarove opravljaju treca lica privatnici za dobru nadoknadu.Njima bi malo bilo I ceo drzavni budzet a cim pocne kisa I dune malo vetar struja nestaje

  4. Javna preduzeća su za prethofnih oet godina, od kada važe zakoni o porezu na platw i ograničavnju zapošljavanja, bukvalno upropašćena. Inžinjerski kadar je napustio jp zbog malih plata, ili zbog penzionisanja. Drugi nisu primljeni. Učinan AV u ruiniranju javnog sektora videće se za 5, 6 godina.

  5. Partije na vlasti su godinama zaposljavale svoje clanove i namestale javne nabavke podobnim firmama i tako finansijski „iscedile“ javna preduzeca. Sada stizu racuni u pogledu zapustene ekologije i smanjenja proizvodnje. Jedino resenje je depolitizacija upravljanja javnim preduzecima!.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.