DRI: Nepravilno potrošene 743 milijarde dinara 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tek svaki deseti kontrolisani korisnik budžeta ispravno je koristio sredstva, dok je kod svih ostalih Državna revizorska institucija dala negativno ili mišljenje sa rezervom.

Tačnije, od ukupno 201 izveštaja koliko su revizori sačinili za prošlu godinu kontrolišuću poslovanje ili finansijske izveštaje državnog budžeta, organizacija socijalnog osiguranja i lokalnih vlasti, samo 19 je dobilo pozitivno mišljenje – saopštio je predsednik DRI i glavni državni revizor Radoslav Sretenović predstavljajući rezultate rada te institucije u prošloj godini.

On je zaključio da u Srbiji nije uspostavljen sistem unutrašnje finansijske kontrole i upravljanja finansijama zbog čega bi izmene sadašnjeg Zakona o budžetskom sistemu bile neophodne. Dodao je i da kod 117 od ukupno 200 kontrolisanih subjekata, model internih kontrola “ne pruža razumno uveravanje da će biti ostvareni ciljevi korisnika javnih sredstava”.

Prema rečima Sretenovića, zbir utvrđenih grešaka i nepravilnosti uočenih u prošlogodišnjim revizijama vredan je 743 milijarde dinara, od čega se najveći deo, 69 odsto odnosi na “pripremne radnje za sastavljanje finansijskih izveštaja”, 123,3 milijarde ili 17 odsto odnosi se na pogrešno iskazane knjigovodstvene podatke, dok je 105 milijardi ili 14 odsto vezano za nepravilnosti u poslovanju.

Sporne su i javnme nabavke, gde su od poslova vrednih ukupno 32 milijarde dinara, revizori utvrdili da 2,36 milijardi nije obavljeno po zakonskoj proceduri. Pri tom, gotovo milijardu je vredna roba ili usluge za čiju nabavku su sklopljeni ugovori bez sprovedenog javnog konkursa iako je moralo, a za nabavke ”teške” 650 miliona nisu bili ispunjeni uslovi.

Takođe, u analizi prihoda otkrivene su nezakonite transakcije vredne 4,6 milijardi a gotovo polovina se odnosi na lokalne vlasti koje su propustile da izvrše naplate. Takođe, 898 miliona potrošeno je bez ugovora a još oko pola miliona i bez pravnog osnova za ugovor, dok je vrednost usluga iskazana za 400 miliona dinara manje nego što je stvarno plaćena.

Prema rečima Sretenovića, po revizorskim izveštajima iz prošle godine, podneto je ukupno 236 prijava, od čega je 195 prekršajnih, 10 za privredni prestup, 10 krivičnih a o rezultatima 12 kontrola obavešteno je Tužilaštvo. On nije zadovoljan epilogom tih poteza, jer se prijave sporo rešavaju,  posebno krivične, a desi se i da tužilaštvo odbaci naš predmet i da nas o tome ne obavesti.

Ipak, kaže da su u poslednje vreme efikasniji u prekršajnim postupcima, da su izrečene kazne oštije, a i nakon promene Zakona o javnim nabavkama, kojima je produžen rok za zastarevanje, manje je odbačenih prijava po tom osnovu.

Za Jagodinu devet krivičnih prijava

Protiv odgovornih u jagodinskoj gradskoj upravi Državna revizorska institucija podnela je devet krivičnih prijava, izjavio je Radoslav Sretenovi. Prema nalazu iz izveštaja podnetog nakon revizije u tom gradu, „nepravilno su preuzete obaveze u iznosu od najmanje 972,3 miliona dinara“. Od tog iznosa najveća stavka od preko 435 miliona dinara odnosi se na isplate za koje ne postoji zakonski osnov, a tik uz nju je i iznos od 433,3 miliona preuzetih obaveza iznad iznosa koji je lokalnoj vlasti odobren za određene namene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari