SSP: Za građane koju su dobili otkaz kasno za mere Vlade u junu 1Foto: Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (SSP) ocenila je danas da je za građane koji su dobili otkaz, kasno za mere Vlade koje će nastupiti u junu.

„Tad ćemo već imati desetine, ako ne i stotine hiljada otpuštenih radnika. Pacijent se leči dok je živ. Mere koje su predviđene su apsurdne i unapred zakasnele. One moraju biti implementirane odmah, a ukoliko se to ne desi Srbiju čeka ekonomska katastrofa“, naveli su u saopštenju iz te stranke.

Oni su podsetili da su pre nedelju dana osnovali Advokatski tim za odbranu ljudskih prava, u vreme vanrednog stanja.

Naveli su da se veliki broj građana javio tom timu zbog otkaza ugovora o radu u poslednje dve nedelje i ocenili da taj broj ukazuje da se radi o „ogromnom broju poslodavaca koji nije u stanju da isplaćuje radnike“.

„Kao razlog za otkaz uvek se pojavljuje smanjen obim posla, a taj razlog se takođe koristi za smanjenje zarada zaposlenih na 60 odsto, po članu 116 Zakona o radu, kao i za upućivanje na neplaćena odsustva“, naveli su.

Dodali su da postoji veliki broj građana, kojima je određena mera izolacije, a kojima poslodavac smanjuje zaradu ili daje otkaz, što je, kako su ocenili, potpuno nezakonito, ali da u trenutnoj situaciji „kada sudovi i inspekcija rada praktično ne rade, ne postoji efikasan sistem zaštite prava“.

„Preporuka Vlade da se zaposleni sa malom decom oslobode radne obaveze se ne poštuje. Takođe se ne poštuje preporuka da se zaposlenima obezbedi oprema za zaštitu od korona virusa. Ove preporuke moraju postati obavezujuće odmah“, saopštili su iz tre stranke.

Oni su naveli da se hitno mora sprečiti „epidemija otkaza“, kao i da to mora biti „prioritet u rešavanju“.

„To se može brzo učiniti ukoliko se želi i to tako što će se pomoć države privrednom društvu usloviti neotpuštanjem zaposlenih tokom vanrednog stanja“, poručili su iz SSP i dodali da onima kojima su zarade smanjene do 60 odsto, one odmah moraju da se nadoknade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari