Šta ukidanje rominga znači za građane Zapadnog Balkana? 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Od 1. jula naknade za roming u regionu Zapadnog Balkana su jednake nuli, pa neće biti dodatnih troškova tokom putovanja u odnosu na ono što se plaća kod kuće i neće se naplaćivati naknada za sve roming usluge – pozive, SMS i mobilne podatke, objavilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja Crne Gore kao objašnjenje za građane šta znači ukidanje rominga na teritoriji Zapadnog Balkana.

Na osnovu Sporazuma koji je pre dve godine potpisan cene rominga su za građane Crne Gore, ali i Srbije, Severne Makedonije, BiH, Kosova i Albanije najpre pojeftinile, da bi od početka ovog meseca roming bio potpuno ukinut.

„Ako u svojoj zemlji imate neograničene pozive i SMS-ove, imaćete neograničene pozive i SMS tokom rominga u regionu. Ako u svojoj zemlji imate neograničene mobilne podatke ili vrlo jeftine mobilne podatke, vaš operator može primeniti takozvano ograničenje fer korišćenja na upotrebu podataka u romingu. Ako je to slučaj, operator će morati unapred da vas obavesti o takvom ograničenju i upozori u slučaju da ga dostignete“, navodi se u objašnjenju crnogorskog Ministarstva.

Ono što bi trebalo da znaju svi koji iz Srbije putuju u neku od zemalja regiona jeste da se najpre o svemu informišu kod svojih operatera.

Nulti troškovi rominga, na primer, primenjuju se samo na mobilnu komunikaciju, što znači da treba voditi računa da li se u romingu poziva mobilni ili fiksni broj.

Naknade za roming biće nula bez obzira da li ste otputovali u neku od ovih zemalja pa zovete kući nekog u Srbiji da se javite ili zovete druga koji se nalazi u nekoj od pomenutih zemalja regiona.

Dolazni i odlazni pozivi se ne naplaćuju, a roming važi za sve korisnike i pripejd i postpejd jednako.

Roming se ne naplaćuje za pozive, SMS i mobilne podatke kad god se koriste usluge rominga na Zapadnom Balkanu, van svoje zemlje.

Međutim, količina mobilnih podataka u romingu manja je od mobilnih podataka koje koristite u mreži u svojoj zemlji, što znači ako neko ima 10 gigabajta internet saobraćaja kao deo tarifnog paketa, u romingu će dobiti približno 2,5 gigabajta mobilnih podataka.

Ono što treba naglasiti jeste da nije potrebna posebna aktivacija ovog rominga, ali u slučaju da se potroši sve u paketu, bez obzira na to da li je neko pripejd ili postpejd, za sve dodatne pozive, poruke ili internet biće naplaćeno prema nacionalnim tarifama.

Troškovi rominga u ostalim evropskim zemljama ostaju isti, nisu pojeftinili i tu se pre polaska takođe treba raspitati kod operatera koliko šta košta.

Za one koji u neku od ovih zemalja Zapadnog Balkana idu na letovanje ili neki kraći put preporuka je da ne moraju, kako su to neki činili do sada, da kupuju SIM karticu.

Savet crnogorskog Ministarstva svojim građanima je, na primer, da ako planiraju duže da ostanu u nekoj od ovih zemalja najpre provere politiku fer korišćenja koju primenjuje svaki mobilni operater, kako bi lakše mogli da se odluče šta je u njihovom slučaju najbolja opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari