Stojiljković: Jaka dvojka za Zakon o radu 1Foto: Medija centar

Ako bismo ocenjivali nivo kvaliteta aktuelnog radnog zakonodavstva u Srbiji shodno urađenim stručnim analizama, ono bi jedva dostiglo nivo „jake dvojke“ – izjavio je Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, na danas održanom okruglom stolu „Radno zakonodavstvo – stanje i perspektive“.

Prema njegovim rečima, zadatak sindikalnog pokreta je da u narednom periodu kvalitet radnog zakonodavstva kod nas podigne na nivo ocene „trojka“.

Tu svoju borbu za unapređenje radničkih prava, istakao je Stojiljković, reprezentativni sindikati će početi već od sledeće sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, istakao je da se Srbija u ovom trenutku suočava sa marginalizovanjem sveta rada kroz marginalizovanje uloge sindikata u društvu.

– Svet kapitala ne želi da sindikati učestvuju u odlučivanju o zakonima koji regulišu prava i zaštitu radnika. Tako je aktuelni zakon o radu donesen bez javne rasprave i bez rasprave na SES-u – rekao je Vuković.

On je dodao da poslodavci smatraju da je svako oporezivanje i plaćanje doprinosa „udar na privredu“.

– To je pogrešan način razmišljanja jer u slučaju da se porezi i doprinosi stalno smanjuju po želji poslodavaca kap navodni udar na privredu iz čega bismo izdvajali potrebna sredstva za primera radi zdravstvo i penzije? Shodno tome, a u cilju donošenja što boljeg novog zakona o radu koji treba da bude usvojen 2021. godine i da bi na adekvatan način zaštitili radnička prava sindikati u toj svojoj borbi moraju da se ujedine. Samo ujedinjeni, sindikati će ostvariti potrebnu snagu kako bi učestvovali u procesu donošenja adekvatnih zakonskih rešenja i izborili se za usvajanje normi koje adekvatno štite prava radnika – kazao je Vuković.

Miloš Janković, vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada – sektor za rad i zapošljavanje, istakao je da bi sindikalni pokret u Srbiji trebalo da formira protivtežu poslodavačkim institucijama kako bi se u radno zakonodavstvo ugradile odredbe koje na pravi način štite zaposlene.

– Kada je reč o novom zakonu o radu, u pitanju je nešto što bi trebalo da bude u interesu celog društva, pa tako i sindikata i poslodavaca te bi po tom pitanju svi trebalo da budu na istom radnom zadatku sa ciljem obezbeđivanja radničkih prava i dostojanstvenog rada – zaključio je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari