Stojiljković: Sindikat UGS Nezavisnost štitiće i radnike koji rade na ugovore 1Foto: Medija centar Beograd

Sindikat UGS „Nezavisnost“ zalagaće se za zaštitu, ne samo zaposlenih radnika, već i onih koji rade na ugovore o privremeno-povremenim poslovima, rekao je danas predsednik tog sindikata Zoran Stojiljković.

„Do sada smo bili samo sindikalna organizacija zaposlenih radnika, ali ne i onih koji rade na ugovore, van radnog odnosa na povremeno-privremenim poslovima“, rekao je za Betu Stojiljković, koji je u maju preuzeo jednogodišnje predsedavanje Socijalno-ekonomskim savetom (SES) Srbije.

Dodao je da će se sindikat UGS „Nezavisnost“ zalagati za zaštitu svih radnika, od fri lensera (Freelancer) koji nemaju standardno radno vreme, pa do onih koji rade na platformama za istraživanje nafte.

Stojiljković je rekao da relevantne institucije godinama daju loše ocene socijalnom dijalogu izmedju sindikata, poslodavaca i države u Srbiji i da se mora učiniti „sadržajnijim“.

„Trudićemo se da unapredimo pravo na sindikalno organizovanje, na kolektivno pregovaranje, pravo na učešće u državnim organima i pravo na štrajk koje je uskraćeno mnogim radnicima, posebno u multinacionalnim kompanijama koje posluju i u Srbiji“, rekao je Stojiljković.

Istakao je da nije jednostavno doći do odluke kroz socijalni dijalog, obzirom na to da je i kao predsedavajući SES-a, samo prvi medju jednakima i da drugi članovi koji predstavljaju poslodavce i državu mogu da blokiraju donošenje svake odluke jer se one usvajaju konsenzusom.

„Pokušaćemo da donesemo socijalni pakt koji podrazumeva da se na kraju godine analizira i oceni ono što je vlada obećala, a odnosi se na visinu privrednog rasta, plate, penzije, inflaciju“, rekao je Stojiljković.

Dodao je da na mestu predsedavajućeg ima vremena za efektivan rad od sedam-osam meseci jer je zbog pandemije i vanrednog stanja skraćen taj period od godinu dana, ali da će SES na jesen detaljno razmatrati efekte vladinih mera za pomoć privredi.

„Imam utisak da je potrošeno mnogo para, 5,1 milijarda evra za pomoć privredi i građanima, a da nije bilo selektivno usmereno i najviše dato onima koji su pretrpeli najveću štetu“, rekao je Stojiljković.

Potrebno je, prema njegovim rečima, oceniti efekte tih mera i kretanje stope nezaposlenosti.

Stojiljković je rekao da će se UGS „Nezavisnost“ kroz SES zalagati i za donošenje novog Zakona o radu.

„Probaćemo da ubedimo državu i poslodavce da minimalna cena rada treba da bude rezultat kompromisa, a ne da njen iznos, kao ove godine, pre pregovora saopšti predsednik države Aleksandar Vučić“, rekao je Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari