Strah radnika od Fijatovog povlačenja iz Srbije 1Foto: FoNet/Dragan Antonić

Uprkos zvaničnoj poruci da, ako Stelantis i Fijat tokom godine dignu ruke od Kragujevca i povuku se iz Srbije, Vlada ima plan „B“, te da niko od zaposlenih neće ostati bez posla, nezadovoljstvo i strah među radnicima svih tih fabrika ne jenjavaju.

U prilog rečenom ide i najava radnika Fijat Krajsler plastika koji štrajkuju, da će krajem sedmice organizovati protest ispred Skupštine grada Kragujevca.

„Plastičari“ su, kako nam je danas rečeno, na taj protest pozvali i radnike FCA Srbija, kao i sve Kragujevčane, pošto veliki broj građana Kragujevca „živi od proizvodnje u Fijatu“.

– Znamo za informaciju da Vlada navodno ima plan „B“, ako se Fijat povuče, ali mi to doživljavamo samo kao novo obećanje zarad kupovine socijalnog mira u Kragujevcu i Šumadiji. Hoćemo konkretnu informaciju o budućnosti fabrike. Planiramo, zato,  da u subotu snažno prozovemo Vladu i ostale nadležne i da im poručimo da moraju mnogo više da se angažuju kad je naša budućnost u pitanju – rekao je danas našem listu predsednik Štrajkačkog odbora u FC plastiku Zoran Miljković.

Podršku štrajku i najavljenom uličnom protestu „plastičara“ danas je dao i fabrički ogranak Sindikata „Nezavisnost“ u FCA Srbija koji planira da pozove svoje članstvo da se u subotu pridruže pobunjenim radnicima FC plastika ispred zgrade kragujevačke gradske Skupštine.

– Zamajavanja oko novog modela u Kragujevcu traju već šestu godinu zaredom. Za tih šest godina, Vučić je samo jednom došao u FCA Srbija, i nikada više se, koliko nam je poznato, nije susreo ni sa kim iz menadžmenta Fijat Krajslera. Nedavno je bio u Parizu, i nije se setio da svrati do tamošnjeg sedišta Stelantisa i tamo se raspita o budućnosti fabrike u Kragujevcu. Na isti način se ponaša i premijerka Ana Brnabić – kaže za Danas poverenik UGS Nezavisnost u FCA Sbija Zoran Stanić.

Težine situacije su svesni i u Samostalnom sindikatu, vodećoj organizaciji FCA Srbija, u kojem takođe očekuje da Vlada što pre raščisti sve dileme vezane za planove Stelantisa i Fijata.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Strah radnika od Fijatovog povlačenja iz Srbije”

  1. istrosili po 10 000 Eura po zaposlenom sto su uterali u svoje dzepove, istekao konacno rok kad im je sve za dzabe u Srbiji, i sad im ne pada na pamet da ista ulazu. Zavalice oni fabriku nekoj Kineskoj fabrici za koju ocene da im nece biti konkurent i sve reseno. ta nova firma ce sve isto uraditi…pa Jovo nanovo.

  2. Ako se bojite zašto ne radite za minimalac? Umesto da duvate svako u svoju trubu organizujte se i organizujte da proizvodite nešto domaće i korisno umesto strano i za minimalac i čekate to od strane fabrike i trule vlasti. Imate radnike, stručne ljude pa i proizvodnjom jeftinog Fiće sa modernim rešenjima i materijalom u dosta siromašnijih zemalja bi ga prodavali i imali veće plate nego sada.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.