Stupila na snagu odluka o zonama i blokovima u Zrenjaninu 1Foto M.P. Grad Zrenjanin

U Zrenjaninu je stupila na snagu odluka skupštine kojom se utvrđuju urbanističke zone i blokovi na teritoriji grada, u okviru kojih se propisuje obaveza tekućeg i investicionog održavanja i unapređenja svojstava stambenih, stambeno-poslovnih i poslovnih zgrada, zgrada javne namene, kulturnih dobara i zaštićenih kulturno-istorijskih celina.

Odlukom je grad podeljen u zone, počev od centra koji je sada ekstra zona, pa do četiri njih ukupno. Novina je mogućnost da grad sufinansira obnovu fasada, u ekstra zoni je učešće bespovratnog sufinansiranja 70 odsto ulične fasade, dok je u četvrtoj zoni sufinansiranje ulične fasade 20 odsto.

– Ova odluka je među prvim ovakvim u Vojvodini. Kako će se odluka primenjivati razrađivaće se narednih meseci, ali je jako važno da ona postoji, jer kada se dogodi neki problem, inspekcija nalaže vlasnicima, odnosno skupštini stambene zajednice i upravniku zgrade da problem reši u narednih 48 sati. Ako se to ne dogodi, grad interveniše, a račun se ispostavlja vlasnicima, objašnjenje je načelnika inspekcijskih službi Milana Jovanova dato medijima.

Ova odluka, stoji u objašnjenju, doneta je u cilju sprečavanja nastanka štetnih posledica po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu i imovinu veće vrednosti i njome se propisuje različit stepen obaveznosti održavanja spoljnog izgleda zgrada kao i uslovi bespovratnog sufinansiranja obnove fasada u Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari