Sud odbacio tužbu, struja i dalje isečena 1Foto Aleksandar Veljkovic

Iako ne postoji pravosnažna sudska odluka o tome da je Željko Alašević krao struju, a nadležni sud je čak i odbacio tužbu Elektroprivrede Srbije za naplatu duga, duže od godinu i po dana stan u kome on živi nema električnu energiju.

Sve je počelo tako što su mi nadležni iz EPS-a zamenili brojilo i nakon toga obavestili da je brojilo koje je zamenjeno prikazivalo manju potrošnju struje. Optužen sam da sam neovlašćeno koristio električnu energiju, odnosno da je brojilo prepravljeno tako da prikazuje da je potrošeno manje kilovata nego što jeste. Zbog toga mi je od strane EPS-a dostavljen astronomski račun kako bih platio struju koju sam navodno ukrao. Pored toga, isključena mi je i struja u stanu krajem februara prošle godine u periodu dok je još trajala grejna sezona. Osnovni problem je u tome što EPS nije izneo nijedan argument niti dokaz da sam ja struju krao, to jest da sam prepravljao brojilo. Iako tako nešto nije dokazano na sudu, svejedno mi je struja isključena uz dostavljanje velikog računa za električnu energiju koju nisam potrošio – kaže za Danas Željko Alašević.

Naš sagovornik objašnjava da ga je Dragan Jeknić, rukovodilac EPS Distribucija na Banovom brdu u Beogradu, optužio da mu je pretio.

– Odgovorno tvrdim da nisam pretio Jekniću. Inženjer sam po struci i takvo ponašanje mi je potpuno strano. Indikativno je da je Jeknić policiji rekao da se ne seća broja telefona, vremena i dana kada sam mu pretio. Svejedno sam saslušan u policiji zbog toga i pokrenuta je krivična prijava protiv mene pred nadležnim organima – ističe Alašević.

Inače, EPS distribucija je 6. novembra 2017. godine Drugom osnovnom sudu u Beogradu podnela tužbu protiv Maline Alašević, Željkove majke na čije ime se vodi vlasništvo nad mernim mestom za potrošnju struje, zbog duga od 101.828 dinara nastalog navodnom krađom struje. Drugi opštinski sud je pak svojim rešenjem od 5. decembra 2017. godine odbacio tužbu EPS Distribucije jer je tužena preminula 14. novembra 2009. godine, što onemogućava vođenje postupka.

– Već duže vreme sam planirao da promenim vlasništvo nad mernim mestom na moje ime jer je majka umrla, ali je u međuvremenu došlo do toga da mi je struja isečena pod optužbom da sam je krao pa sad moram prevashodno tim da se bavim. S obzirom da je sud odbacio tužbu EPS Distribucije u zakonskom smislu ne postoji bilo kakav moj dug prema tom preduzeću. Takođe nema ni pravosnažne sudske odluke da sam krao struju ili da moram da platim dug. Ako se to uzme u obzir, postavlja se pitanje zbog čega mi je struja isečena, odnosno što mi opet nije uključena nakon sudske odluke da se tužba o dugovanju odbacuje – kaže naš sagovornik.

S druge strane u Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da „Željko Alašević nije vlasnik mernog mesta, ono se vodi na Alašević Malinu, te da se on lažno predstavlja kao vlasnik“.

– Električna energija je isključena, jer je shodno članu 204 stav 1 tačka 1 Zakona o energetici to obaveza operatora distributivnog sistema kada se utvrdi neovlašćena potrošnja. Neovlašćenu potrošnju utvrdila je nezavisna ovlašćena laboratorija. EPS Distribucija postupa u skladu sa Zakonom o energetici i u potpunosti poštuje Uredbu o isporuci električne energije, koja kroz članove 54, 55 i 56, jasno definiše ovlašćenja i načine postupanja operatora distributivnog sistema – tvrde u EPS-u.

U tom preduzeću napominju da  je u toku sudski postupak između zaposlenih u njihovom ogranku Banovo brdo i Željka Alaševića zbog pretnji i uvreda koje je navodno uputio, kao i zbog lažnog predstavljanja da je vlasnik mernog mesta. U EPS-u tvrde da je Željko Alašević pretio direktoru ogranka Banovo brdo „da će ga ubiti iz pištolja tetejca“ i da je slučaj prijavljen policiji, a sudski postupak u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari