Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca 7,5 milijardi dinara 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Suficit budžeta Srbije u prva dva meseca ove godine iznosio je 7,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 214,2 milijarde dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 206,7 milijardi dinara, navedeno je na sajtu ministarstva.

U februaru je ostvaren deficit u iznosu od 5,8 milijardi dinara.

U februaru su naplaćeni prihodi u iznosu od 103,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 93,3 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda u februaru odnosio se na uplatu PDV u iznosu od 43,8 milijardi dinara i akciza u iznosu od 29,9 milijardi dinara.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od 10 milijardi dinara, a priliv donacija u februaru iznosio je 0,2 milijarde dinara.

Rashodi su izvršeni u iznosu od 109,4 milijarde dinara.

Rashodi za zaposlene, u februaru, su iznosili 26,7 milijarde dinara, isplata kamata je bila 18,8 milijardi dinara, kapitalni izdaci su iznosili 12,5 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 17,8 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 17,4 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 53,5 milijardi dinara.

Prema godišnjem planu izvršenja budžeta opšte države, za ovaj period je planiran fiskalni deficit u iznosu od 59,2 milijarde dinara.

Javni dug Srbije na kraju februara 53,5 odsto BDP-a

Javni dug Srbije na kraju februara ove godine iznosio je 27 milijardi evra, što je činilo 53,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Javni dug na kraju januara bio je 27,14 milijardi evra, odnosno 53,7 odsto BDP-a, navedeno je na sajtu ministarstva.

Na kraju prošle godine javni dug Srbije iznosio je 26,66 milijardi evra, odnosno 57,4 odsto BDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari