Tabaković: Najveći uspeh Srbije na međunarodnom tržištu do sada 1Foto: Fonet/NBS

Srbija je danas na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala desetogodišnju evroobveznicu u iznosu od 1,2 milijardi američkih dolara, po do sada najboljim uslovima za finansiranje u dolarima, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

U cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika, Srbija je putem svop transakcije prvi put izvršila i tzv. „hedžing“, i zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de fakto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto, najnižu stopu finansiranja ikada, navedeno je u saopštenju.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da je današnja transakcija još jedna potvrda da međunarodni ulagači Srbiju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju.

„Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije“, rekla je Tabaković.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom današnje aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama, dodaje se u saopštenju.

Dodaje se da je višestruko veća tražnja od emitovanih 1,2 milijardi dolara obveznica, koja je premašila iznos od šest milijardi dolara, pri čemu je interesovanje pokazalo preko 200 uglednih investitora iz celog sveta, omogućila da se stopa prinosa tokom aukcije značajno smanji (za čak 40 baznih poena) u poređenju sa inicijalnim uslovima.

Najveći deo sredstava prikupljenih današnjom transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50 odsto).

„Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje evroobveznice u dolarima 2011. godine“, rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima to je ujedno i potvrda da je Srbija svoju ekonomiju u potpunosti pozitivno transformisala, ovu krizu dočekala spremno, kao i da odlučno nastoji da poslednje ostatke neodgovornog ponašanja iz prošlosti i skupog zaduživanja u potpunosti zameni racionalnim i odgovornim odnosom prema svom narodu“.

„Navedeni uspeh Srbiju svrstava među zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, što bi, u odsustvu krize, bilo i zvanično potvrđeno od rejting agencija“, naglasila je guverner.

U saopštenju se dodaje da je današnja aukcija jedinstvena i po tome što je po prvi put realizovana u okviru tzv. „Global Medium Term Note (GMTN)“ programa, koji će Srbiji u značajnoj meri olakšati proces budućeg izlaska na međunarodno tržište, ukoliko za tim u narednom periodu bude potrebe.

Emisijom dolarske evroobveznice Srbija će postati još vidljivija na međunarodnom tržištu, jer će nakon kratkog vremena, opet biti uključena u referentni EMBI indeks u dolarima – jedan od najprepoznatljivijih pokazatelja premije rizika zemlje koji investitori najčešće prate, ocenjuje NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari