Telekom daje korisnicima IP adrese sa crne liste 1Foto: Zoran Spahić

Na nekoj od dvadesetak svetskih crnih listi nalazi se najveći broj IP adresa koje preko Telekoma Srbija dobijaju korisnici interneta, a oni zbog toga imaju problem sa slanjem mejlova ili pristupom ka određenim sajtovima, tvrdi za Danas Uroš Đukić, direktor Mitos travela.

On kaže da već tri meseca bezuspešno pokušava da u komunikaciji sa Telekomom pronađe rešenje, a u međuvremenu se dovija, ide preko nekih holandskih servera, kako bi turistička agencija koju vodi mogla da radi. Objašnjava da sa partnerima u inostranstvu i destinacijama moraju da budu u svakodnevnoj komunikaciji, i smetnje u slanju mejlova već su prouzrokovale popriličnu štetu, zbog čega priprema i tužbu protiv provajdera.

– Telekom Srbija ima oko 700.000 svojih IP adresa, koje dodeljuje korisnicima kada treba da izađu na internet. Kod fizičkih lica IP adresu dobija modem, preko WiFi, a u firmama obično preko jedne adrese pristup internetu ima više kompjutera, u mojoj firmi ih je 15-ak. Kao poslovni korisnik, plaćamo mesečnu nadoknadu za statičku IP adresu, dakle onu koja se jednom dodeli i ne menja se, što je nama bilo važno kako bismo iz inostranstva mogli da pristupimo svojim kompjuterima. Pre oko tri meseca, međutim, utvrdili smo da se naša adresa nalazi na crnoj listi i odmah smo se obratili Telekomu – kaže Đukić.

Dodaje da su mu iz Telekoma tvrdili da problem nije do njih, da je to naša greška i objasnili da se na crnu listu dospeva ukoliko neki od kompjutera šalje mnogo spam mejlova ili je zaražen virusom koji šalje ostalim korisnicima.

– Naravno, to nije istina, jer Telekomu su blokirani čitavi blokovi IP adresa, na primer svi koji počinju brojevima 178.222. a to ne može da uradi jedan korisnik. Postoji sajt preko koga je moguće izvršiti proveru da li se adresa preko koje primate internet nalazi na crnoj listi. Nasumično sam proveravao više od stotinu Telekomovih IP adresa, i preko 80 odsto ih je izlazilo kao zaraženo, „blacklistovano“ – tvrdi Đukić.

On kaže da su posle uporne prepiske, od Telekoma dobili novu IP adresu, ali je i ona, minut nakon aktiviranja proverena i već se nalazila na crnoj listi. Đukića su ponovo uveravali da je problem u kompjuterima firme pa je bio prinuđen da se obrati IT inženjerima koji su nekoliko sati testirali sve kompjutere Mitos travela, sniman je saobraćaj sa svakog, preko programa wireshark i zaključak stručnjaka bio je da nijedna mašina ne šalje neuobičajene pakete niti zahteve.

– Tražio sam od ljudi iz Telekoma da svoje stručnjake pitaju kako je moguće da IP adresa dođe na black listu samo minut nakon reseta modema i povlačenja. Dostavio sam im i jedan od listinga njihovih adresa sa crne liste, gde su čitavi segmenti uzastopnih brojeva „zaraženi“ i malo je verovatno da je sve to posledica postupanja različitih korisnika. Zatražio sam da se koncentrišu i provere adresu koju nam daju. Samo su ponovili prethodne tvrdnje da smo se sami postavili na crnu listu. Međutim, iz te prepiske nekom njihovom greškom, stigao mi je i njihov interni mejl sa oznakom „poslovna tajna – interno“. Službenik sa kojim sam vodio prepisku poslao ga je „višoj instanci“ i zatražio da me hitno kontaktiraju, promene IP adresu i dodele neku koja nije na black listi, jer on ne može ništa da uradi po tom pitanju. Mislim da su u Telekomu svesni problema, da se on nagomilavao godinama unazad, ali da nisu u stanju da ga reše – zaključuje sagovornik našeg lista.

Korisnici su krivi

Od Telekoma Srbija zatražili smo informaciju zbog čega se veliki broj IP adresa iz njihovog opsega našao na crnoj listi, o koliko je adresa reč, koliko je korisnika pogođeno i šta se preduzima kako bi se problem rešio. Odgovoreno nam je da „Telekom Srbija ne stavlja korisnike na crnu listu. Jedina uloga provajdera, u ovom slučaju Telekoma Srbija, kao vlasnika tog resursa, jeste da reaguje u skladu sa mogućnostima, a na eventualnu prijavu korisnika. Crne liste formiraju se na globalnom internetu, najčešće, usled neadekvatnih aktivnosti samih korisnika“, kažu u Telekomu, ne odgovarajući na postavljena pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari