TENT proizveo 200 miliona evra struje manje od plana 1Foto: Fonet

Termoelektrana „Nikola Tesla“ u Obrenovcu prošle godine proizvela je 17,5 odsto struje manje nego što je predviđeno proizvodnim planom što je izazvalo veći uvoz struje iz inostranstva, kaže za Danas izvor u Elektroprivredi Srbije.

Prema rečima našeg sagovornika, ta količina planirane, a neproizvedene struje vredela bi oko 200 miliona evra i predstavljala bi ili stabilne rezerve za elektrodistributivni sistem Srbije ili značajne novčane prihode u slučaju viškova struje za izvoz.

– Osnovni razlog zbog koga je došlo do podbačaja proizvodnog plana je nestručno rukovođenje preduzećem i kadrovi koji ne mogu da odgovore zadacima koji su im dodeljeni. Zbog ovog manjka proizvedene struje opet bi se moglo desiti da bude oboren rast BDP u ovom slučaju za 0,5 odsto – navodi naš izvor. On dodaje da je ukupna proizvodnja struje u EPS-u u prošloj godini za 1,2 odsto bila veća nego u 2017. ali je razlog za to rast proizvodnje struje u hidroelektranama, a ne dobri rezultati termoelektrana u Obrenovcu i Kostolcu.

S druge strane, u EPS-u nam je rečeno da je to preduzeće, uključujući i zimske mesece, kada je povećana potrošnja, obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje električnom energijom.

– Proizvodnja TENT-a je u 2018. bila na nivou 96 odsto od proizvodnje ostvarene u 2017. godini. Iako je TENT veoma važan, pogrešno je posmatrati EPS-ove delove pojedinačno, jer se radi o složenom i povezanom sistemu u kojem funkcionišu i termo i hidroelektrane i trgovina sa ciljem sigurnog snabdevanja i maksimiziranja profita – kažu u EPS-u za Danas.

Takođe je rečeno da je EPS tokom novembra i decembra kupio struju u vrednosti 39,96 miliona evra, „što je 4,5 puta manje od onoga što se navodi u nekim netačnim spekulacijama“.

– Električna energija ne može da se skladišti i trgovina na slobodnom tržištu je sastavni deo poslovanja EPS-a, kao i svake energetske kompanije, u okviru obezbeđivanja stabilnog funkcionisanja sistema i profitabilnosti. Ističemo da je tokom 2018. godine na slobodnom tržištu prodato 241 gigavat-sati električne energije više nego što je kupljeno. Preciznije, EPS je u 2018. prodao 1.321 gigavat-sati a kupio 1.080 gigavat-sati električne energije na slobodnom tržištu. Pozitivan saldo u trgovanju električnom energijom omogućile su EPS-ove elektrane u kojima je u 2018. proizvedeno za 1,2 odsto više električne energije nego u 2017. godini – navode u EPS-u.

Naš sagovornik pak tvrdi da podatak da je proizvodnja TENT-a u 2018. bila na nivou 96 odsto od proizvodnje ostvarene u 2017. godini nije nikakav dokaz da u prošloj godini nije proizvedeno manje struje nego što je planirano.

– Naime, 2017. godine je takođe proizvedeno manje struje nego što je plan predviđao te činjenica da je proizvodnja od prošle godine na nivou one iz 2017. istovremeno ne znači da podbačaja u 2018. godini nije bilo. Bilo ga je, kad je reč o TENT-u i iznosi 17,5 odsto manje proizvedene struje od plana – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari