Tramp ne želi da sabotira Merkelovu i ražesti Putina 1Foto: FoNet/AP

Odluka Sjedinjenih Američkih Država da ne uvodi sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji Severnog toka 2 predstavlja težnju predsednika Donalda Trampa da ne staje na žulj savezniku poput Angele Merkel…

… kancelarke Nemačke, ali i da ne zaoštrava dodatno odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, smatra stručna javnost.

Iako ne namerava da uvodi dodatne sankcije Rusiji Tramp je ipak naglasio da će potrošači u Nemačkoj plaćati milijarde dolara godišnje za ruske energetske resurse i da im se to nimalo „neće svideti“.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, ističe za Danas da Tramp ne želi da uvede sankcije Nemačkoj zato što prvenstveno razmišlja kao poslovan čovek, a tek posle kao političar.

– Tramp je uveren da je Nemačkoj potreban ruski gas, a svestan je i da je nemoguće zaustaviti projekat koji je već započet. To su razlozi zbog kojih ne želi da razmatra mogućnost sankcija Rusiji. S druge strane, potrošačima u Nemačkoj je gas i te kako potreban, a samim tim i gasovod Severni tok 2. Nemačka naime namerava da ugasi sve svoje nuklearne elektrane, što znači da će se proizvodnja te struje nadomestiti iz gasnih elektrana – objašnjava Vuletić. On dodaje da je Severni tok 2 projekat veoma važan i za Srbiju jer predstavlja jednu od realnih alternativa za snabdevanje naše zemlje gasom.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, naglašava za Danas da ne veruje u mogućnost ukidanja transportovanja ruskog gasa kroz Ukrajinu.

– Dobro je da izgradnji Severnog toka 2 ne stoji ništa na putu jer je to jedan od pravaca iz koga bi Srbija mogla da se snabdeva gasom. S druge strane ne verujem da će se Moskva odlučiti na prekid snabdevanja gasom preko Ukrajine. Ipak je veliki novac u pitanju i Rusija se sasvim sigurno neće odreći prilike da ostvaruje unosnu zaradu njegovom prodajom. Takođe, ako bi se prekinuo transport tom trasom, Rusija bi izgubila i mogućnost da utiče na stvari koje se dešavaju u Ukrajini pa je i to nešto zbog čega će se Kremlj opredeliti protiv prekida transporta kroz tu zemlju – kaže Savić.

Kada je reč o odluci Trampa da ne uvodi dodatne sankcije Rusiji zbog izgradnje Severnog toka 2, naš sagovornik ističe da za to postoji više razloga.

– Prvi je taj da je poljski predsednik Andžej Duda između ostalog od Trampa tražio i veće prisustvo američkih trupa u Poljskoj. Za tako nešto je potrebno znatno više para što Trampovoj administraciji ne odgovara. Tramp ne želi ni da dodatno zateže odnose sa Moskvom a iz taktičkih razloga postoji mogućnost da ne želi ni da zasmeta ekonomskim interesima svog saveznika poput Nemačke. U svakom slučaju izgradnja Severnog toka 2 je dobra ne samo za Nemce već i za potrošače u Srbiji jer je jedna od alternativa za snabdevanje gasom – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari