Transparentna i efikasna upotreba sredstava 1Foto: BETAPHOTO/OMS/GRAD SABAC/MO

Šabac je jedini grad u Srbiji koji je uveo FUK- finansijsko upravljanje i kontrolu što je zakonska obaveza svake lokalne samouprave i države u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

To će omogućiti da se prema svakom građaninu Šapca postupa na isti način. Time se uvodi transparentnost i zakonitost u postupku.

Ovaj proces treba da dovede do uštede novca i vremena građanima kao i lokalnoj samoupravi. FUK postoji kako bi građani mogli najbolje da razumeju radne procese i procedure u Gradskoj upravi.

U ovom procesu je jako važno uređenje lokalne administracije. Definišu se procedure i institucionalizuje se lokalna administracija, koja je u skladu sa najboljom praksom zemalja Evropske unije. Lokalna administracija postaje puni servis građana Šapca. Ovom obukom nastoji se da se podigne učinak svih javnih službenika, a da se građanima olakšaju procedure.

– Taj novac, nakon ušteda i kvalitetnog raspolaganja sa njim, završiće prvenstveno u kapitalnim investicijama našeg grada. Mi verujemo da je ovo jedan ozbiljan pomak u poslovanju, na koji smo inače obavezni, ukoliko želimo u Evropsku uniju. Ovakav način poslovanja je „penicilin“ protiv kapilarnih glasova i najbolje oružje građana u borbi za pristojan život u uređenom društvu i pravnoj državi. Ovo što mi sada primenjujemo u Šapcu treba da bude uvedeno u čitav javni sistem Republike Srbije, u državnu administraciju, u sve lokalne administracije i u sva preduzeća, bilo da su ona lokalna ili republička. Ovo što mi radimo u Šapcu treba da bude pravilo postupanja u javnom sektoru, kaže za Danas gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

O dobroj finansijskoj praksi potvrda je i to što je Šabac jedini do sada, posle rigorozne kontrole domaćih i stranih institucija, izdao municipalne obveznice i za građane, a svaki račun Gradska uprava plaća danom dospeća.

Sprečavanje malverzacija

Uvođenje FUK u državnu upravu kao i kod drugih lokalnih samouprava sprečile bi brojne malverzacije o kojima se samo priča. Godinama se ne usvaja završni račun republičkog budžeta, a primera radi budžetske rezerve povećane su na nekoliko milijardi dinara, ali se ne zna po kom kriterijumu se dele sredstva. Šabac je uz to uskraćen za transferna sredstva od Republike za oko četiri stotine miliona dinara godišnje. To je čak deset odsto od sadašnjeg budžeta Šapca i što bi mnogo značilo za kapitalne investicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari