Trenutno na računu imaju 450 miliona dinara 1

Državno apotekarstvo u Srbiji nalazi se na najnižoj grani u svojoj istoriji i jedva preživljava aktuelnu situaciju. Mnoge apotekarske ustanove posluju na ivici rentabilnosti ili sa pozitivnom nulom i manjim gubicima.

Ima i onih kojima su duže vreme blokirani računi zbog ogromnih dugovanja. Najveće gubitke ima AU „Pančevo“, oko 500 miliona dinara. Isti gubitak iskazale su borske apoteke, dok apoteke Šabac imaju gubitak od 200 miliona dinara.

Za ovakvo stanje u njima odgovorni su njihovi menadžmenti, mada ima i objektivnih razloga: neravnopravan odnos državnih apoteka u odnosu sa privatnim koji se ogleda u limitiranoj marži, obavezi javnih nabavki lekova, obaveznom otvaranju nerentabilnih apoteka u pojedinim mestima zarad zaštite zdravlja stanovništva… Uprave tih apoteka-gubitaša rešenje svojih problema i pokrivanja minusa tražili su od osnivača, lokalnih samouprava i Vlade Srbije. Da nije sve tako crno u državnom apotekarstvu, primer je Apotekarska ustanova Požarevac koja uspešno posluje u ovim turbulentnim vremenima, i pored istih okolnosti i teškoća.

Ova značajna zdravstvena ustanova za čitav braničevski okrug, svoju uspešnost dokazala je tako što je prošle nedelje otvorila svoju 32. apoteku u regionu koji pokriva, inače osmu u Požarevcu. Direktor AU „Požarevac“ Nebojša Jorgovanović nakon obilaska novootvorene apoteke objasnio je kako ustanova na čijem je čelu u ovim teškim vremenima uspešno posluje i otvara nove objekte.

– Ne trošimo nezarađeno i redovno servisiramo svoje obaveze prema dobavljačima i ostalim poveriocima. Naravno, zasluga je i menadžmenta apoteke, kao i svih zaposlenih. U devetomesečnom izveštaju osnivaču smo dostavili sve podatke, među kojima je i taj da imamo čistu dobit od 41 milion dinara. U ovom trenutku imamo oko 450 miliona dinara na računu, 200 miliona dinara u zalihama lekova koje su plaćene, kao i, kad se oduzmu naša dugovanja, oko 50 miliona dinara koje nam na osnovu izdatih lekova na recept duguje  Zdravstveni fond, tako da su trenutno naša obrtna sredstva 700 miliona dinara – objasnio je Jorgovanović. On je najavio da će do kraja godine biti otvorena još jedna apoteka u Srednjevu.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović čestitao je direktoru i svim zaposlenim na uspešnom poslovanju, poručivši da ga posebno raduje stanje na računu.

– Upravo puštanje u rad ove savremeno opremljene apoteke je potvrda mojih reči da se predanim radom i domaćinskim odnosom u ovim teškim vremenima može uspešno poslovati i širiti mreža apoteka. Zbog toga, direktoru AU „Požarevac“ , njegovim saradnicima i svim radnicima čestitam puštanje u rad ovog lepog objekta, sa željom da i ubuduće dolazim na ovakve skupove – poručio je gradonačelnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari