Tržni centri od zakupaca traže punu kiriju 1Foto: R. Balać

Tržni centri u Srbiji odlukom Vlade ne rade više od mesec dana, ali ta zabrana kao ni apeli vlasti da u vanrednom stanju svi moramo da budemo solidarni, na pojedine nisu uticali te su vlasnici TC Promenada u Novom Sadu zakupcima poslovnog prostora nastavili da naplaćuju punu cenu.

Zakupci lokala u ovom novosadskom tržnom centru pobunili su se zbog toga, a i sam gradonačelnik Miloš Vučević uputio je vlasnicima „NEPI Real Estate Project One“ dopis u kom apeluje da smanje cenu zakupa podsećajući ih da je Novi Sad uveo mere, među kojima i onu u kojoj se ističe da cenu zakupa treba umanjiti i do 80 odsto.

„Uredbom Vlade tržni centri su zatvoreni, što znači da oni nama ne pružaju uslugu. Ostali tržni centri su na neki način izašli u susret, umanjujući baznu rentu za 50 odsto, a najkorektniji su bili vlasnici Big fashion centara i Aviv parkova, jer su odobrili da se plaća procentualna renta za onaj period u martu kada se još radilo. Jedino što je TC Promenada ponudio bio je plaćanje sa odloženim rokom od 60 dana“, ističe za Danas jedan od zakupaca u novosadskoj Promenadi, ali i ostalim velikim tržnim centrima u Srbiji.

Zakupci lokala u tržnim centrima plaćaju, kako nam objašnjavaju, baznu rentu, uz to i troškove održavanja i usluge marketinga. U jednom konkretnom primeru, zakupac koji iznajmi prostor od 1.000 kvadratnih metara plaća 10 evra po kvadratnom metru baznu rentu, još 10 evra po kvadratu troškove održavanja i tri evra usluge marketinga. Većina tržnih centara zakupcima je izašla u susret i umanjila baznu rentu za 50 odsto, ali ne i ostale troškove.

„Velike firme kada ugovaraju imaju svoje zahteve i velike firme dobijaju ustupke, problem će biti sa malim radnjama, onima koje možda imaju po jedan lokal u jednom tržnom centru. Dok centri ne rade prihoda nema, nekima će biti potrebno mnogo vremena, i godinu dana da se oporave“, ističe naš sagovornik i napominje da ne razume zašto se naplaćuje održavanje kada centri ne rade.

Zakupci u TC Promenada su uputili i dopis zakupodavcu, firmi NEPI, koja u vlasništvu ima i TC Plaza u Kragujevcu, tražeći revidiranje faktura za mart, jer su im, iako nisu radili, uračunali pun iznos zakupnina i svih ostalih troškova.

„Neophodno je da teret krize izazvane pandemijom virusa kovid 19 zajedno podelimo, a ne da ga snosimo samo mi zakupci. Iz tog razloga naš zahtev za plaćanjem procentualne rente u periodu od 12 meseci nakon ukidanja vanrednog stanja smatramo jedinim pravičnim rešenjem“, napominju u dopisu zakupci lokala u TC Promenada.

Odgovor na pitanje da li će spustiti cene zakupa ako to već nisu učinili upućen na imejl adresu kompanije NEPI nije stigao redakciji Danasa. Zakupcima je, međutim, stigao odgovor da će bord direktora u Rumuniji da se sastane ove nedelje, ali i da će kompanija NEPI da realizuje pojedinačni pristup u dogovorima sa svakim svojim zakupcem.

“Važno je da naglasimo da su konkretni razgovori sa jednim brojem zakupaca već započeti i da će u narednom periodu taj proces biti realizovan sa svima”, navodi se u odgovoru menadžera novosadskog šoping centra zakupcima.

U kompaniji BIG CEE za Danas kažu da su odmah nakon donošenja mera o zabrani rada tržnih centara, zvaničnim dopisom obavestili sve svoje zakupce da nece plaćati zakupninu i naknadu za upravljanje dogovorene ugovorima o zakupu, dok su takve mere na snazi, odnosno dok su onemogućeni da posluju.

Rukovodstvo BIG smatra, kako su naveli, da je važno obratiti pažnju na činjenicu da su njihovi zakupci oslobođeni plaćanja ne samo zakupnine već i tzv. „naknade za upravljanje“. “U vanrednom stanju, BIG je preuzeo ovaj teret na sebe jer bez obzira na zatvaranje centara, troškovi upravljanja centrima i dalje postoje, trošak obezbeđenja centra postoji čak i kada tržni centar ne radi”, ističu u kompaniji BIG CEE, koja u svom vlasništvu u Srbiji ima BIG Fashion Beograd, BIG Fashion Park, BIG Novi Sad, BIG Pančevo, BIG Fashion Outlet Inđija i Capitol centar Rakovica.

Takođe, BIG CEE je doneo odluku i obavestio svoje zakupce da u maju mesecu neće plaćati fiksne zakupnine dogovorene ugovorom već samo zakupninu po osnovu procenta od promenta. Na taj način zakupci ce platiti visinu zakupnine.

U kompaniji MPC properties za naš list kažu da su svim zakupcima u Ušće Shopping Center, Mercator Centar Beograd, Immo Outlet Centar otpisali 50 odsto rente u martu i 100 odsto tokom perioda dok su zatvoreni, odnosno dok ne krenu sa radom.

U međuvremenu, na sastanku Vladinog kriznog štaba juče odlučeno je da tržni centri mogu da počnu da rade 8. maja, uz obavezno poštovanje svih mera i preporuka koje se tiču dezinfekcije, kao i držanja distance.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari