Turističke agencije: Posao na nuli, zalihe na izdisaju 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U retko kojoj od stotinak turističkih agencija i poslovnica u Novom Sadu je u subotu bilo nekog da se javi na telefon.

Nekada je to bio udarni dan kada je dolazilo najviše mušterija, potpisivano najviše ugovora za obilazak turističkih atrakcija širom sveta.

Sve to je pandemija korona virusa promenila za samo nekoliko dana ili nedelja. Većina je bila prinuđena da obustavi rad do daljeg.

„Moram reći da smo u neprijatnoj situaciji, blago rečeno“, kaže na početku razgovora za Danas Milan Mocko iz agencije „Maestral“.

„Radimo sa smanjenim kapacitetom, turista nigde… Od 10 destinacija koje smo imali sada su aktuelne samo dve – Egipat i Turska.“

Turističke agencije: Posao na nuli, zalihe na izdisaju 2
Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

U toj agenciji još ih ne napušta optimizam i veruju da će moći da se nešto uradi u Grčkoj i Crnoj Gori, ali i s gorčinom primećuju da sezona polako prolazi i da su sve manje šanse za to.

„Pad je sigurno 90 odsto, pa i više u odnosu na to koliko smo ranije turista vodili širom sveta“, navodi Mocko.

„Prihodi su na izdisaju, s obzirom da smo od tri, četiri meseca sezone živeli cele godine, znači da smo u izuzetno neprijatnoj situaciji. Nismo menjali broj zaposlenih, ukupno ih je šest.“

U „Maestralu“ su koristili pomoć Vlade Srbije u isplati tri minimalca, očekivali da će u junu, julu krenuti na bolje, ali pandemija kovid-19 ne popušta. Još ne znaju da li će ponovo zatražiti državnu pomoć.

Mocko kaže da će morati da vagaju šta im je bolje – da opet zatraže pomoć ili da vrate deo novca. Još uvek ne pomišljaju na krajnji korak – otpuštanje radnika.

Naš sagovornik napominje da se nisu mnogo ovajdili na domaćem terenu, pošto rade samo sa kategorisanim hotelskim kapacitetima, a većina domaćih turista sada traži privatni smeštaj, domaćinstva, brvnare … drugačiju ponudu od one koju nudi „Maestral“.

Slično je, tvrdi naš sagovornik i u drugim agencijama, jer „Maestral“ tesno sarađuje sa njih 15-tak.

Situacija nije bolja ni u agenciji „Kompas“. Katarina Vauh iz te agencije kaže da su praktično stali sa radom.

„Stali smo sa radom i pre uvođenja vanrednog stanja. Bukvalno ne radimo ništa, mislim da ne poslujemo ni 10 odsto u poređenju sa prošlom godinom. Celu letnju sezonu smo otkazali. Našim putnicima koji su uplatili letovanje, zamenjujemo vaučere da te aranžmane iskoriste iduće godine. Pomalo još idu jednodnevni izleti, ali to je nedovoljno da bi agencija mogla da funkcioniše.“

Turističke agencije: Posao na nuli, zalihe na izdisaju 3
Foto: EPA-EFE/NIKOS CHALKIADAKIS

U „Kompasu“, takođe, nisu smanjivali broj od 28 zaposlenih, a koristili su državnu pomoć u prethodna tri meseca.

Atila Moldvai, direktor „Elnos toursa“, na pitanje kako se kriza odrazila na njihov rad i poslovanje kratko kaže: „Nula posla, nula dinara od sredine marta.“

Zbog toga su, takođe, koristili državnu pomoć u isplati tri minimalne zarade za 10 zaposlenih.

„Nismo nikoga otpuštali, a videćemo kako ćemo kasnije. Treba izdržati do naredne sezone, jer ova je definitivno gotova i propala“, kaže Moldvai. „Krckamo stare zalihe. Spasila nas je uredba o zamenskim vaučerima, inače bi propali drugog dana.“

Naš sagovornik navodi da za sada plaćaju redovno račune, isplaćuju plate i dok budu imali para na zalihama moći će da izdrže.

„Ako ne bude državne pomoći, moraćemo kao i većina agencija da zatvorimo“, sumoran je Moldvai.

Primećuje da su u nešto malo boljoj situaciji agencije koje su organizatori putovanja u odnosu na subagente, agencije koje rade za račun prvih. Ali, u istom su sosu agencije koje dovode strane turiste u Srbiju i one koje vode naše u inostranstvo.

Turističke agencije: Posao na nuli, zalihe na izdisaju 4
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

„Jednostavno, nema prometa, nema posla. Autobusi stoje parkirani, a obaveze idu, autobus mora da se registruje, plate takse… Realno, nisu svi sektori privrede isto ugroženi. Pomoć koju smo dobili od države u vidu tri minimalca, pa sada još dva od 60 odsto su nam pomogli“, kaže Moldvai.

Ukazuje da bi državna pomoć trebalo da bude selektivna, da se više pomogne onima koji su više ugroženi.

„Sektor prehrane nije osetio u ovoj meri koronu, ili sektor hemije i građevine. Oni ipak nešto rade, a dobijaju istu pomoć kao mi i hoteli. Naročito su ugroženi gradski hoteli, oni su prazni, a treba da plate vodu, struju, neki imaju i kredite itd. Mislim da se tu nije vodio računa i da je trebalo pomoć deliti selektivnije“, smatra Moldvai.

Veliki parkinzi kod Novosadskog sajma, Železničke stanice, kao i drugih mesta u gradu nekada su bila polazište za desetine autobusa koji su vozili turiste put mora.

Od marta više nema takvih slika u Novom Sadu, a agencija koje još pokušavaju nešto da urade i opstanu su desetkovane.

Kako i ne bi kada su granice većine zemalja zatvorene sa srpske državljane zbog stotina ljudi koji se svakodnevno dodaju spisku novozaraženih korona virusom.

Najgore u svemu je  što se ne vidi da bi situacija u neko dogledno vreme mogla da se promeni, pa će sem ljudskih biti i podosta „privrednih žrtava“ velike krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari