Turističke agencije u Srbiji pripremaju aranžmane za letovanja, a pojedine primaju rezervacije 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Turističke agencije u Srbiji počele su pripremu aranžmana za letovanja, a pojedine primaju rezervacije, najviše za Grčku i Tursku, rekli su danas predstavnici agencija za Betu.

Direktor turističke agencije „Euroturs“ iz Niša Milan Petković rekao je da primaju rezervacije za letovanja u Grčkoj i Turskoj tako što putnici uplate 3.000 dinara kao deo iznosa od pune rezervacije od 30 odsto vrednosti aranžmana, a ostatak otplaćuju u ratama do decembra.

„Rezervacija od 3.000 dinara je ista za svaki aranžman i ostatak se neće plaćati dok se ne budu znali protokoli ulaska u zemlju“, rekao je Petković.

Dodao je da će se u slučaju da putnik otkaže aranžman taj novac njemu vratiti, a da se rezervacije najvećim delom odnose na realizaciju zamenskih putovanja, ali i na novougovorena.

Tim iznosom uplate agencija je, kako je rekao, želela samo da bude sigurnija u nameru putnika da kupi neki aranžman.

On je rekao da je ta agencija u januaru davala popuste do 25 odsto, a da su u februaru popusti od 15 do 20 odsto i da se pripremaju i aranžmani za Bugarsku, Crnu Goru i Albaniju.

Direktor „Plana tursa“ Milan Vasić rekao je da će ta agencija uskoro objaviti ponude za letovanja u Crnoj Gori i Albaniji gde se može ući uz ličnu kartu, a zatim za Bugarsku, Tursku i Egipat.

„U ovom trenutku je potreban negativan test na korona virus za ulazak u Bugarsku, Egipat i Tursku, ali se očekuje da ga Turska ukine u martu“, rekao je Vasić.

Dodao je da se već nekoliko meseci prodaju aranžmani za daleke destinacije kao što su Zanzibar, Maldivi, Dominikanska Republika i Dubai, i da putnici ne prave problem ako je za neku od tih destinacija neophodan PCR test jer to nije veliki izdatak za tu klijentelu.

Vasić je rekao da bi bili zadovoljni kada bi ostvarili pola prometa iz 2019. godine.

Turistička agencija „Sabra turs“ pripremila je, prema rečima direktora Vladimira Vlaha, programe za letovanje sa partnerima iz Grčke, Turske, Bugarske, Crne Gore i Egipta, ali da čeka da te zemlje objave protokole za ulazak.

Cene su, kako je rekao, skoro iste kao i 2019. godine, ali su otkazni uslovi liberalniji nego do sada.

„Hotelijeri su nam obećali da neće biti problema u vraćanju novca u slučaju otkaza aranžmana i da se neće desiti kao prošle godine da novac od ranih rezervacija ulože u renoviranje objekata i da ne mnogu da ga vrate zbog čega su ponudili zamenska putovanja“, kazao je Vlaho.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari