Turistički vodiči dosad nisu dobili ni dinar državne pomoći 1Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Troje licenciranih turističkih vodiča danas je u pismu javnosti ukazalo da licencirani turistički vodiči do sada nisu dobili ni dinara pomoći .

U pismu se navodi da u Srbiji ima 600 liceniranih vodiča, da njima licencu daje Ministarstvo turizma i da veruju da davanje bespovratne pomoći tom broju ljudi ne predstavlja problem „ni za ozbiljnu firmu, a ne za jednu državu“.

Povod za pismo bili su medijski navodi da su i turistički vodiči obuhvaćenima merama pomoći predviđenim za turizam, a da su od formiranja nove Vlade licencirani vodiči pomenuti bar pet puta u izjavama predsednika, ministra finansija, resorne ministarke, a poslednji put je ih je u kontekstu pomoći pomenula premijerka 11. februara.

Navodi se da su se poslednjih godinu dana obraćali dopisima i otvorenim pismima i ministarstvima i kabinetima predsednika i premijerke i da su jedino u maju 2020. dobili dogovor da „predsednik po Ustavu nije zadužen za rešavanje našeg problema“, a da su dva sastanka predsednice Udruženja turističkih vodiča Srbije u Ministarstvu turizma, ostala bez ikakvih opipljivih rezultata.

„Za razliku od hotela, turističkih agencija, prevoznika, rent-a-car kompanija koji su svi dobili bar neku pomoć, hoteli čak najveću i vrlo konkretnu, turistički vodiči su do sada svaki put bili izostavljani“, ističe se u saopštenju.

Oni su u pismu uputili molbu nadležnima da prestanu da ih pominju kao profesiju koja će dobiti još jednu pomoć, već da im konačno upute pomoć koju im kroz izjave obećavaju od formiranja ove Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari